Обама е сред победителите в Айова

5606
Обама е сред победителите в Айова

След драматична и объркваща нощ на напрежение след изборите на Републиканската партия в Айова големият победител може да се окаже демократ – Барак Обама.

Президентът, който води кампания за преизбиране, имаше причина да се усмихва рано сутринта в сряда, след като надпреварата между Мит Ромни и Рик Санторум приключи с равен резултат.

Ромни, бивш губернатор на Масачузетс, си тръгва от Айова с непокътнат статут на фаворит, както и с добре финансирана кампания, готова за борба, която ще продължи няколко месеца.

Но минималната му победа над Санторум – социалконсерватор, който има кампания с нисък бюджет и малко съветници, засилва съмненията за способността на Ромни да спечели консервативната база на своята партия. Освен това се увеличават шансовете маршът на Ромни към номинацията на републиканците да не е толкова бърз, колкото се е надявал, посочват анализатори и стратези.

За щаба на Обама, който от дълго време действа с презумпцията, че президентът ще се изправи срещу Ромни на изборите на 6 ноември, това са добри новини.

„Водещи фигури в Демократическата партия празнуват”, посочва Дейвид Гърджън, бивш съветник на двама републикански и на двама демократични президенти. „Те виждат предполагаемия републикански кандидат Мит Ромни като неспособен да постигне успешен край, а републиканският електорат не само, че не е сигурен, но му липсва и голям ентусиазъм”, отбелязва той.

Докато Ромни продължава да се бори с републиканските си съперници на предстоящите вътрешнопартийни избори, „кампанията на Обама, която може да изглежда, че има проблеми заради опасенията за икономиката и правителствените разходи, има време да събере средства и да изглади своето послание”, казва Гърджън.

За Ромни добрата новина от Айова е, че двамата кандидати, които изглеждаха с най-добри позиции да водят дълги кампании срещу него – Нют Гингрич и Рик Пери, не получиха добри резултати на изборите.

Гингрич, бивш председател на Камарата на представителите, финишира четвърти и си тръгва от Айова с опасенията, че обществената подкрепа за него ще се срине заради хапливите телевизионни клипове, създадени от независима група, която подкрепя Ромни.

Гингрич обеща да победи Ромни, който според него, е твърде умерен за повечето републикански избиратели, на гласуването в Ню Хемпшир на 10 януари, а след това и в Южна Каролина, и Флорида.

Ромни е смятан за фаворит в Ню Хемпшир, но Гингрич, според последните проучвания на общественото мнение, води в Южна Каролина и Флорида.

Губернаторът на Тексас Рик Пери, който завърши на пето място в Айова, се завръща у дома, за да направи „оценка” на кампанията си.

Мит Ромни спечели в Айова с 8 гласа пред Рик Санторум

Бившият губернатор на американския щат Масачузетс Мит Ромни спечели гласуването в щата Айова за президентската кандидатура на Република...

Ключовият въпрос е сега дали Санторум, който няма голяма национална структура и средства, може да се превърне в национална, анти-Ромни алтернатива за консервативните избиратели.

Санторум, чиито речи са пълни с религиозни препратки и изказвания срещу абортите, ще трябва да докаже, че призивите му достигат и до други освен до най-консервативните елементи на Републиканската партия.

Резултатите от Айова предвещават интересно развитие в Южна Каролина на 21 януари – още един щат със силен консервативен републикански електорат.

Там Ромни, който най-вероятно ще спечели Ню Хемпшир, ще се изправи срещу Гингрич, който е от съседна Джорджия.

Гингрич стартира кампания, която нарича Ромни „умерения от Масачузетс”. По време на двата дебата в Ню Хемпшир през този уикенд той ще има шанса да отговори на „неистинните и несправедливи” атаки на поддръжниците на бившия губернатор на Масачузетс.

Кой ще се изправи срещу Обама?

Избирателите от Републиканската партия в американския щат Айова решават кой предпочитат да се изправи срещу демократа Барак Обама на пр...

Ако Санторум успее бързо да създаде организация в Южна Каролина, за да спечели подкрепа сред влиятелните евангелисти, той също ще бъде сериозен фактор в щата. Неговите усилия може да бъдат подкрепени от оттеглянето на Пери, който подобно на Санторум, се е насочил към консервативните християнски избиратели.

В противен случай Санторум ще отпадне от борбата, какъвто бе случаят с бившия губернатор на Арканзас Майк Хъкъби, победител в Айова през 2008 година, но който не успя да се възползва от момента.

Друг вероятен съперник в Южна Каролина ще бъде представителят на Тексас Рон Пол, либертарианец с огромна подкрепа от младите избиратели и независимите, който се класира трети в Айова.

Пол не е смятан за възможен победител на изборите за кандидат на републиканците заради своите позиции, които включват драматични съкращения на разходите за отбрана и изолационистка външна политика, срещу които се противопоставят повечето от членовете на Републиканската партия.

Ройтерс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com