Обама в Берлин: Продължаваме мирния процес в Афганистан

10993
Обама в Берлин: Продължаваме мирния процес в Афганистан

На посещение в Берлин Барак Обама заяви, че се надява на продължаване на процеса на помирение в Афганистан, въпреки острата реакция на Кабул относно преките преговори между Вашингтон и талибанските бунтовници, обявени вчера.

"Надявам се процесът да продължи, въпреки тези предизвикателства", заяви Обама на пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, след като афганистанското правителство прекрати преговорите за двустранно споразумение по сигурността ден след обявяването на преките преговори между Вашингтон и талибаните.

Обама брани гейове и лесбийки

Президентът на САЩ Барак Обама изрази надежда браковете между еднополови партньори да бъдат узаконени скоро в целите Съединени щати. То...

Обама призна, че винаги е очаквал напрежение с Кабул по този въпрос. Вчера талибаните и американците официално обявиха предстоящо подновяване на контактите им във връзка с мирните преговори след откриването през деня на представително бюро на талибаните в Доха, столица на Катар.

САЩ, които ръководят международните сили на НАТО в Афганистан, съюзници на правителството в Кабул, веднага обявиха, че ще изпратят скоро пратеници в Доха. Това обаче не се хареса на афганистанския президент Хамид Карзай, с когото талибаните отказват да водят преговори, защото смятат, че неговото прозападно правителство е незаконно. Той се страхува и че може да бъде маргинализиран при преки преговори между Вашингтон и бунтовниците.

Тази сутрин говорителят на Карзай съобщи, че той прекратява водените преговори за двустранно споразумение по сигурността с Вашингтон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com