Обща стачка в Гърция на 20 февруари

9461
Обща стачка в Гърция на 20 февруари

Основният гръцки профсъюз свика 24-часова обща стачка срещу мерките за строги ограничения, насрочена за 20 февруари, преди визитата в Атина на одитори, представляващи международните кредитори на страната, предаде БГНЕС.

"Жестокото нарушаване на основните права на труд като кръвожадните данъци, наложени на работещото население и на пенсионерите, премина всякакви граници", съобщи профсъюзът в частния сектор GSEE в комюнике. Той настоява за подписването и прилагането на колективни трудови договори, приемането на ефективни мерки за борба с безработицата и отмяна на недемократичните мерки срещу служителите и синдикатите.

Профсъюзът в държавния сектор АДЕДИ, вторият основен в страната, също планира обща стачка идния месец, но датата още не е уточнена. "Много е вероятно нашата стачка да се състои в същия ден като тази на GSEE", съобщи представител на АДЕДИ. Комунистическият профсъюз Паме също призова за стачка на този ден. Гръцкото коалиционно правителство твърди, че няма алтернатива на програмата за строго ограничаване на разходите, приета в замяна на жизненоважните средства от ЕС и МВФ, необходими за избягване на банкрут и за връщане на икономиката на страната в релси.

Последователните съкращения на заплатите и пенсиите в последните три години в страната, която влиза в шеста поредна година на рецесия, предизвикаха множество протести. В края на февруари представителите на кредиторите на Гърция се очаква да пристигнат в страната, за да оценят прилагането на програмата за строги ограничения. МВФ съобщи днес, че ще изпрати своя мисия в Атина в края на февруари, за да проведе разговори с гръцки и европейски представители. ЕС и МВФ обещаха да предоставят общо 240 милиарда евро под формата на спасителни заеми за Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com