Обсъждат влизането ни в Шенген

7015
Обсъждат влизането ни в Шенген

Въпреки, че няма условия за положително решение, приемането на България и Румъния в Шенген отново ще бъде тема на предстоящия днес в Люксембург съвет по вътрешни работи, предаде БНР, цитиран от БГНЕС.

Ресорните министри ще обсъдят серия мерки за успешното присъединаване на двете страни. Според западни представители тези мерки са допълнителни условия за членство. Според българските власти обаче те не въввеждат никакви нови задължения за страната ни.

Освен Холандия, против влизането на България и Румъния в Шенген сега, са и Германия и Белгия, съобщиха участници в продължаващия неформален дипломатически диалог по темата. Според тях само част от оставащите резерви произтичат от политическата криза в Румъния. Другите са свързани с конкретни практически детайли около готовността на двете страни да охраняват външните граници на Евросъюза.

На вниманието на вътрешните министри днес ще е един подробен документ, който описва така наречените "мерки, които ще допринесат за успешното разширяване на Шенгенското пространство". Той е изготвен от кипърското ротационно председателство в отговор на решение на Европейския съвет от март тази година, и засяга най-вече приноса в операции на Фронтекс, както и действията срещу трафика на хора и фалшифицирането на лични документи.

За България основните оставащи тревоги са свързани със сухопътните граници към Турция и Гърция. Там се предвижда и продължително засилено присъствие на чужди офицери. Западни представители определят това като допълнителни условия за шенгенското ни членство и дори като своеобразен нов мониторинг. От постоянното представителство на България към Европейския съюз обаче са категорични, че не се въвеждат никакви нови задължения и условия и подчертават, че въпросния документ започва с констатацията, че България и Румъния вече са изпълнили всички необходими изисквания. Оттам обясниха още, че целта на документа е да направи по-видими усилията и постиженията на двете страни.

България ще присъства и в предстоящите днес дискусии за антитерористичните действия на Евросъюза, които имат за цел да установят така неречените "меки цели" за тероризъм и нужните превантивни мерки. От вътрешния министър Цветан Цветанов, който ще представлява страната ни, се очаква да даде информация за атентата в Сарафово, хода на разследването и изводите от него.

Вътрешните министри ще обсъдят и искането на 6 западни държави за възобновяване на визовия режим за страните от Западните Балкани заради драстично нарасналия брой техни граждани, които кандидатстват за убежище в старите страни-членки на Европейския съюз.

Редактор: Десислава Ушатова

Отсвириха ни за Шенген до март 2013-а... Поне!

Разглеждането на кандидатурите на България и Румъния за членство в Шенгенското безвизово пространство беше отложено за март 2013 г. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com