Ограниченията за труд за румънци в Испания остават още година

8045
Ограниченията за труд за румънци в Испания остават още година

Ограниченията за румънци на испанския трудов пазар остават в сила до 31 декември следващата година. Това беше потвърдено от Европейската комисия.

Испания отвори трудовия си пазар преди три години, но през август миналата година, заради икономическата криза, отново наложи ограничения. Тогава решението беше посрещнато първоначално на нож от ЕК, но после беше одобрено. Срокът, в който имаше бариери, изтичаше на 31 януари тази година, но сега се удължава с още една година.

Испания се вдигна на протест

 Хиляди хора в Мадрид, Барселона и други испански градове излязоха на демонстрации срещу мерките за икономии на правителството. Во...

"Тези ограничения не могат да бъдат запазени след края на 2013 г., тъй като временните ограничения, наложени на румънските и българските работници, трябва да бъдат анулирани във всички страни-членки от 1 януари 2014 г.", уточняват в прес съобщение от ЕК.

Решението на ЕК се базира на специална предпазна клауза от Договора за присъединяване на Румъния и България, сключен през 2005 г., който разрешава страните-членки, които са премахнали ограниченията за румънски и български работници, да ги възстановят отново в случай на тежки сътресения на трудовия си пазар.

Безработицата в Испания достигна рекордни стойности - 26,2%, като сред младежите тя е 56% (според данни от октомври). Средното ниво на безработицата в ЕС е 10,7%, а сред младежите - 23,4 на сто.

Редактор: Ивайло Петров

Три седмици за българите в чужбина да изчистят здравните си вноски

Три седмици останаха до края на годината, в които българските граждани, които са напуснали страната преди 31 декември 2011 г., могат да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com