Оланд: Френските сили ще останат в Мали, колкото е необходимо

10046
Оланд: Френските сили ще останат в Мали, колкото е необходимо

Франция ще остане в Мали колкото е необходимо, за да бъде победен тероризмът в тази част на Африка. Това заяви френският президент Франсоа Оланд.

"Много пъти ми задават въпроса: Колко ще продължи всичко това? Аз отговарям – защото това е единствената истина, която зная: Колкото е необходимо. Необходимото време, за да бъде победен тероризмът в тази част на Африка", подчерта френският президент.

Междувременно държавният департамент на САЩ нареди на семействата на служителите в посолството си в Бамако, Мали, да напуснат страната, северната част на която е в ръцете на въоръжени ислямисти.

Настоятелният призив бе отправен нощес, докато в същото време с щурм на алжирската армия приключи вземането на заложници на газовия комплекс Ин Аменас, в алжирска Сахара, от ислямистка групировка като наказателна операция за френската намеса в Мали. Убити бяха седем чуждестранни заложни.

Държавният департамент нареди на всички членове на семействата, които не работят в посолството на САЩ в Бамако, да си заминат поне за период от 30 дни, обяви ведомството. Съветът е американските граждани да не отиват в страната заради водещите се боеве в северно и централно Мали, заради несигурната политическа ситуация, загубата на контрол от правителството върху северните провинции на Мали и постоянните заплахи за нападения и отвличания на граждани на западни страни.

Засега няма никаква цифра за броя на заложниците или на хората, загинали на газовия комплекс, където ислямистката групировка предприе своята атака. Точният брой на похитителите също не е известен. Според източник на силите за сигурност, който прави първа равносметка след заключителната атака, чуждите и алжирските заложници са били между 25 и 27 души.

Държави от ЕС обмислят да изпратят войски в Мали

Някои от държавите-членки на ЕС, партньори на Франция, обмислят дали да изпратят войски в подкрепа на военната кампания на страната в...

Редактор: Е. Гигова


 

 

 

Конфликтът в Мали ще е проверка за ЕС

Действията на страните от ЕС в Мали ще проверят дееспособността на единната европейска политика по въпросите на сигурността. Голяма е ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com