ООН: Измъчването на затворници в Афганистан продължава

6764
ООН: Измъчването на затворници в Афганистан продължава

Служители на афганистанската полиция и разузнаване продължават да измъчват затворници, въпреки интензивните усилия за намаляване на злоупотребите, съобщи ООН.

Форми на мъчение, сред които побой, електрошок, провесване за дълго време с оковани китки и заплахи за сексуално насилие, продължават да се използват, съобщи мисията на ООН в Афганистан в доклад, публикуван късно снощи.

Анализът от 139 страници, който следва доклада на ООН за мъченията от миналата година, идва на фона на усилията на афганистанското правителство да поеме пълен контрол върху затворите и затворниците от Международните сили за подпомагане на сигурността ИСАФ на НАТО.

"През октомври 2012 г., след нови съобщения за мъчения в редица затвори, включително на места, където ИСАФ са предали затворници, силите на НАТО прекратиха предаването на контрола за втори път. Впоследствие ИСАФ престана да предава затворници в редица афганистански затвори и започна процес на ограничено предаване на правомощия на намален брой афганистански затвори и увеличи наблюдението и отчетността", се казва в новия доклад на ООН.

Президентът Хамид Карзай настояваше за предаване на затворниците под пълния контрол на афганистанските власти, като заяви, че това е въпрос на суверенитет преди изтеглянето на силите на НАТО през 2014 г. "Афганистанското правителство не е замесено в престъпления срещу затворници и мъченията и злоупотребите със затворници категорично не е наша политика", заяви днес говорителят на Карзай Аймал Файзи.

"Но има някои случаи на злоупотреби и започнахме разследване на споменатите в доклада на ООН случаи. Ще предприемем съответните действия. Макар афганистанското правителство да приема много сериозно твърденията в доклада на ООН, ние също поставяме под въпрос мотивите за този доклад и начина, по който той е бил изготвен", допълни говорителят.

 

15 обгорени тела са намерени в Ин Аменас, Алжир

Алжирските военни открили 15 обгорени тела на газовото находище Ин Аменас в Сахара, което в сряда бе нападнато от терористи, съобщи аг...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com