От какво бягат китайците?

13253
От какво бягат китайците?

Все повече богати и квалифицирани китайци напускат страната си. Китайски експерти предупреждават, че изтичането на мозъци и капитал ще срине страната, ако тя спешно не се реформира и не осигури демократични права.

Изтъкнати китайски социолози и икономисти сочат, че настоящият спад в икономиката на Китай ще продължи, ако не се направят сериозни, не само икономически, а и демократични реформи, за да се спре изтичането на таланти и мозъци от страната. В т.нар. "сини книги", които излизат всяка година с анализи на положението в страната във всички области на икономическия и обществен живот, експертите предупреждават, че Китай е застрашен от икономически, социален и обществен срив. Докато в страната не се създадат правна сигурност и демократични правила, богатите и надарените ще продължат да я напускат, изтъкват те.

В Китай няма редица предпоставки, които биха позволили да се ограничат евтиния труд, износа на производство, разпиляването на ресурси и рушенето на околната среда. Погрешно поставени приоритети в образованието са причина страната да разполага с два до три пъти по-малко висококвалифицирани техници, специалисти и инженери, отколкото са й необходими, за да промени икономическите си структури и да постигне траен растеж.

В Третия свят, край Темза

Източноевропейците вече са 13 на сто от лондонското население, а всеки трети "столичанин" не е роден на Острова. Проблемите на Лондон ...

Изгубеният капитал

Тъкмо в този критичен момент обаче от страната изтичат умове и капитал, се сочи в "синята книга" за миграцията. През 2011 г. над 150 000 богати или добре квалифицирани китайци са напуснали страната и са се установили на работа в чужбина - главно в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. През 2011 г. "зелена карта" за САЩ са получили над 3 300 т.нар. инвестиционни мигранти от Китай, които са вложили близо половин милион долара в проекти, чрез които се разкриват работни места. Това е изгубен за Китай капитал.

58% от емигрантите заявяват, че са напуснали страната, защото искат децата им да получат по-добро образование в чужбина. 43% са изгубили доверие в китайската правна система и отиват в чужбина, за да могат дългосрочно да вложат парите си в сигурни банки.

Отчаяние, недоволство, гняв

Италия: Да "убиеш" политик

"Той трябва да умре!", "Дано й отвлекат децата!" или пък "Да му *** *******!" - в италианското онлайн-пространство подобни псувни, оби...

Най-многобройни в света са впрочем китайските студенти, следващи в чуждестранни университети. Между 1978 и 2011 г. над два милиона млади китайци са напуснали страната си, за да следват в чужбина. Едва 820 000 са се завърнали в родината си, след като са завършили следването си. Напливът към чуждестранни университети се е засилил особено през последните години, т.е. откакто ситуацията на трудовия пазар в Китай се е изострила и за абсолвентите става все по-трудно да си намерят подходяща работа; всеки четвърти абсолвент остава без работа. Много млади хора се чувстват отритнати и социално декласирани поради системата на привилегии и неправомерно разпределение на работни места. Отчаяние и недоволство от несправедливости, което често се излива и под формата на радикални политически изявления срещу режима, разяждат днес цвета на китайската младеж, сочат социолозите.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com