Отново проблеми с АЕЦ "Фукушима"

4948
Отново проблеми с АЕЦ "Фукушима"

Над третия енергоблок на разрушената след земетресението и вълната цунами през 2011 година в Япония АЕЦ "Фукушима 1" отново се появи пара, съобщи операторът ТЕПКО, цитиран от ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

Отделянето на водна пара над трети блок бе открито на 18 юли. След това, както съобщи ТЕПКО, облакът постоянно присъства от 23 юли. Междувременно по информация от компанията "видими изменения на равнището на радиоактивното излъчване няма".

Япония е утилизирала около 75% от отломките и боклука след земетресението във Фукушима

Япония е успяла да утилизира около 75% от отломките и боклука, останали след разрушителното земетресение и последвалото цунами на 11 ма...

Експертите по-рано твърдяха, че появяването на пара е свързано с изпарението на дъждовна вода, задържаща се върху горната част на покрива над защитния корпус на реактора.

Те предполагат, че температурата се е повишила заради изтичане на азот, който се вкарва под покрива, за да не се допусне взривяване на водорода.

След разрушителната вълна цунами през март 2011 година в АЕЦ "Фукушима 1" излязоха от строя системите за охлаждане на вече спрените реакторите, което доведе до разтопяване на активната зона с ядреното гориво, разлагане на водата и взривяване на отделения газ. При това в околното пространство бе изпуснато значително количество радиоактивни вещества. Въпреки продължаващите непрекъснати усилия за ограничаване на последствията, трудностите пред намаляване на поражения остават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com