Подготвя се специална операция в Сирия

12219
Подготвя се специална операция в Сирия

САЩ и техните съюзници проучват възможността за провеждането на специална операция по установяването на контрол или унищожаването на складовете с химическо оръжие в Сирия, заяви държавният секретар Хилари Клинтън. По-рано Барак Обама рязко предупреди Дамаск да не използва химическо оръжие срещу опозицията. Анализатори смятат, че се води подготовка за решаващи действия за отстраняването на сирийския режим. Причината ще бъде същата като в случая с Ирак – притежание на оръжие за масово поразяване.

„Разбира се, планираме възможността за акция, ако се случи нещо”, каза Клинтън по време на посещението си в Прага. Представител от администрацията във Вашингтон от своя страна съобщи, че се разглежда широк спектър от действия – от нанасянето на въздушни удари до провеждането на ограничени спецоперации.

Тези планове целят две неща – от една страна да се предотврати използването на химическо оръжие срещу сирийците, а от друга – да не се допусне подобно оръжие да попадне в ръцете на терористите. По-рано президентът Барак Обама предупреди Дамаск, че е недопустимо използването на химическо оръжие срещу силите на опозицията. „Използването на химическо оръжие е неприемливо. Ако вие извършите тази трагична грешка и използвате подобно оръжие, то ще се сблъскате с последствия и ще носите отговорността за тях”, каза Обама, обръщайки се към сирийския президент Башар Асад.

Американските медии се позовават на разузнавателни данни, според които през последните два месеца Израел няколко пъти се е обръщал към ръководството на Йордания с молбата да бъде дадено разрешение за въздушен удар по сирийските химически арсенали. Всеки път обаче Аман е давал отрицателен отговор.

Анализатори не изключват, че сегашните предупреждения и заплахи от страна на САЩ може да означават подготовка за голямо настъпление на опозицията. Само в този случай режимът на Асад може да се окаже в толкова критично положение и да изгуби контрол над своите запаси с оръжия за масово поразяване или да се опита да използва подобно оръжие срещу собствените си граждани. Сирийските власти настояват, че биха използвали химическо оръжие само за отразяването на външна агресия.

За успеха на бунтовниците може да допринесе и позицията на НАТО. Членовете на Алианса подкрепиха разполагането на територията на Турция на зенитно-ракетни комплекси „Пейтриът”. Официално се говори за защита на турската територия от сирийската авиация и балистични ракети, но подобна стъпка лесно може де факто да доведе до създаването на забранена за полети зона в граничните райони. Това ще означава, че северните райони на Сирия окончателно ще се превърнат в база на бунтовниците, които ще получат надежден плацдарм за продължаване на войната.

Според американската преса по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Турция Москва и Анкара са съгласували нов дипломатически подход за кризата в Сирия и са се договорили да търсят начини да убедят Асад да подаде оставка. Москва засега не коментира тези твърдения.

Междувременно се появяват нови признаци за влошаване на ситуацията в Сирия. ООН обяви, че изтегля от страната 25 от своите 100 служители и прекратява всички хуманитарни операции заради рязко увеличилите се рискове.

Независимая газета

НАТО одобри разполагането на ракети Пейтриът в Турция

НАТО официално одобри разполагането на противовъздушни отбранителни системи Пейтриът в Турция, за да защитават страната от евентуален...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com