Половин милион гърци работят без осигуровки

6784
Половин милион гърци работят без осигуровки

500 хиляди души в Гърция работят „на черно” – без да са декларирали трудов договор и без да плащат осигуровки. Това сочат данните на Гръцкия институт по труда към синдикалната централа ГСЕЕ, която представлява работещите в частния сектор на южните ни съседи.

Според изследване на института от 2010 година насам "черният неосигурен труд" в Гърция впечатлява с размерите си. Преди три години този труд е съставлявал 25 на сто от гръцкия трудов пазар, а за първите шест месеца на тази година той е достигнал 38,4 на сто. Това означава, че четирима от десет работещи не се осигуряват, коментират местни медии, цитирани от bTV.

Около 4 млрд. евро не достигат на помощната програма за Гърция до края на 2014 г.

Около 4 милиарда евро няма да стигнат за финансирането на помощната програма за Гърция до края на 2014 година, предаде АФП, позовавайки...

Заради тези над половин милион работещи без осигуровки Гърция губи по три милиарда евро годишно. Загубите за държавата идват най-вече от данъците върху доходите, тъй като "парите на черно" не се декларират, а пенсионните фондове губят около 350 милиона евро от невнесени осигуровки.

Синдикатите са на мнение, че основните причини за този невиждан бум на "черния труд" в Гърция се дължи на растящата безработица през последните години. Друга причина е премахването на колективните трудови договори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com