Полша разгневи евреи и мюсюлмани

22003
Полша разгневи евреи и мюсюлмани

Ритуалното клане на животни без упойване е важен елемент от религиозните традиции на евреите и мюсюлманите. Полша всъщност искаше да го разреши, но пък се случи тъкмо обратното. А това предизвика огромно недоволство.

Забраната на клането на животни без упойване предизвика вълна от възмущение сред еврейската общност. Главният полски равин Михаел Шудрих нарече деня, в който бе взето парламентарното решение "най-лошия ден за еврейската общност в Полша за последните 30 години". Той дори заплаши, че ще подаде оставка, ако забраната остане в сила. Неговото изявление бе последвано от декларация на израелското министерство на външните работи, в която решението е определено като "открито посегателство срещу религиозните традиции на евреите".

Президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер от своя страна каза, че е "изключително разочарован". От правозащитната Антиклеветническа лига /АКЛ/, която се бори срещу дискриминацията и оклеветяването на евреите, също разкритикуваха решението на полския парламент, определяйки го като удар срещу религиозните свободи и срещу бъдещето на евреите в Полша.

Бебелюция

В Босна се случват странни неща: заради разпри в парламента депутатите не могат да гласуват нов закон за ЕГН-тата и така новородените ...

Вместо да изпише вежди, извади очи

Със законодателната си инициатива полското правителство всъщност искаше да разреши ритуалното клане на животни в кланиците, но така и не получи одобрението дори на собствените си депутати. "С решението си, мнозинството от полските народни представители на практика оставиха само три възможности на полските евреи: да не практикуват религията си, да се откажат от консумацията на месо или да не остават да живеят в Полша", се казваше в декларация, подписана от директора на Антиклеветническата лига Абрахам Фоксман.

Новият полски закон за защита на животните, който влезе в сила в началото на годината, въведе забрана за клането на животни без предварително упойване. Но Министерството на земеделието раздаде множество извънредни разрешителни за производството на месо "халал" и "кашер", предназначено за арабските и еврейските потребители. Това пък предизвика гнева на организациите за защита на животните, които сезираха Конституционния съд, а правителството се опита да регулира нещата с извънреден закон, който да разреши ритуалното клане - единствено за нуждите на мюсюлманската и еврейската общности.

Традиции, чужди на полската култура?

Клишето за алчния евреин

Представата за богатия евреин има предимно негативни оттенъци. Може би още от времето, когато Шекспир създава образа на жестокия евреи...

Роналд Лаудер, чиято организация от години се ангажира с поддръжката на еврейските общности в Полша и другите централноевропейски страни, недоумява как е възможно депутати от Сейма да определят ритуалното клане на животни като "чуждо за полската култура". Той нарече решението "удар в лицето на евреите и мюсюлманите". Един депутат от национално-консервативната полска опозиционна партия "Право и справедливост" нарече реакцията на еврейските организации "истерична". Полският Сейм нямало да се поддава на външен натиск, заяви още Томаш Пореба. "Парламентарното решение се дължи на най-различни причини, но антисемитизмът не е сред тях", подчерта Роберт Бидрон от лявото "Движение на Паликот".

Икономическият министър Януш Пехочински се опасява, че след влизането в сила на забраната фирмите от месопреработвателната промишленост ще поискат обезщетения. По данни от бранша към 30 процента от полския износ на телешко месо е от ритуално заклани животни. Страните-вносителки са най-вече Израел, Турция и арабските страни. Смята се, че Полша изнася ритуално месо за около 200 милиона евро годишно.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com