Пред фалит ли е Сърбия?

8401
Пред фалит ли е Сърбия?

В края на август сръбският държавен бюджет няма да има пари за заплати и пенсии. Икономиката, заварена от новото сръбско правителство, е съсипана. Изправена ли е Сърбия пред банкрут?

Новото сръбско правителство спешно се нуждае от пари, за да може и през август да плати заплатите на служителите и пенсиите. Министърът на икономиката и финансите Младжан Динкич заяви, че евентуално ще бъде принуден да използва за тази цел пари от инвестиционните кредити. Динкич планира да прехвърли в държавния бюджет част от руския заем за сръбските железници на стойност от 800 милиона долара. В бюджета трябвало да бъде прехвърлена и част от заема от МВФ.

Всички трябва да пестят

Турците вече не искат в Европа

Турците вече не копнеят да са част от обединена Европа. Според 85 на сто от тях животът там и без това не е особено привлекателен. Бе...

"Старото правителство остави в наследство критична финансова ситуация и безброй ненужни институции", казва икономистът Александър Стефанович. Това, че от август нататък липсват пари за заплати и пенсии, показва, че през първите шест месеца на годината са направени неразумно големи разходи. "Ако новото правителство е благоразумно, трябва да признае, че Сърбия се намира на ръба на банкрута, че сме изразходвали много повече от това, което можем да си позволим, и че ситуацията ще стане още по-лоша, ако продължаваме по същия начин", казва Стефанович. При тези обстоятелства единствената опция за Сърбия е всички да пестят.

Хората, работещи в частния сектор, отдавна пестят с оглед на тежката икономическа ситуация, твърди експертът. "Сега и държавните служители трябва да споделят тази съдба с останалата част от обществото", настоява Стефанович. Той не смята, че идеята на финансовия министър е добро решение на проблема. "В дългосрочна перспектива не можем да се спасим така, защото през следващата година ситуацията няма да се подобри". Само икономии и сериозни реформи могат да изправят Сърбия на крака в близките три до четири години, казва Стефанович.

"Ако правителството продължи да заблуждава обществеността за истинското състояние на нещата, Сърбия ще се отправи с пълна газ по пътя на гръцката трагедия", предупреждава икономистът Саша Джогович. Според него Сърбия няма да може да предотврати държавния фалит без подкрепата на МВФ. Тази подкрепа и свързаните с нея условия ще доведат до нова икономическа политика в страната, смята Джогович.

Нова икономическа политика?

Аалбанците бягат в чужбина

За 20 години 1/4 от албанското население е избягало в чужбина. Повечето албански емигранти напускат родината си с цел трайно заселване ...

Към тази нова икономическа политика спадат както замразяването на заплатите и пенсиите за определено време, така и реформата в държавната администрация, намаляването на субсидиите и неизбежното увеличаване на ДДС. Тъй като ситуацията в Сърбия е изключително тежка - всеки четвърти сръбски гражданин е безработен, средната работна заплата е по-малка от 400 евро на месец.

И Джогович не одобрява идеята за прехвърляне на пари от инвестиционните кредити в държавния бюджет. Но в случай на нужда това е по-доброто решение, отколкото да се правят нови дългове на висока цена на финансовите пазари, смята той. А дали сръбското правителство е в състояние да се справи с наследените проблеми? Компететност не липсва, казва Александър Стефанович, който препоръчва на управляващите да потърсят услугите на независими експерти. Най-важното условие е наличието на политическа воля за реформи. Остава да се види дали правителството ще я прояви.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com