Прикрива ли Азербайджан слабостите си чрез Евровизия?

7843
Прикрива ли Азербайджан слабостите си чрез Евровизия?
Редица експерти отбелязват, че страната е автокрация, чиито демократични устои са силно съмнителни

През май миналата година дуетът на Елл и Никки от Азербайджан спечели песенния конкурс на Евровизия за 2011г. По този повод президентът на страната Илхам Алиев обяви музикалната победа като един военен триумф за страната, описвайки я като "победа за народа на Азербайджан и азербайджанската държава". Чрез победата си азерската столица Баку спечели правото да бъде домакин на тазгодишното шоу, което ще сесъстои в края на месец май и ще бъде гледано от повече от 100 милиона души.

Форматът на Евровизия представлява огромна възможност за Азербайджан поради факта, че по този начин страната ще може да се покаже пред света. Но въпреки постсъветския икономически успех, който регистрира Азербайджан, като намаляване на бедността от 50% през 2001г. до 7,6% днес, международните анализатори все още остават пасивни в положителните си коментари по отношение на държавните успехи на страната. Вместо това, те описват положението в държавата като автокрация с минимално зачитане на човешките права.

Глобяват Армения за отказ да участва в Евровизия

Европейският съюз за радио и телевизия е глобил Армения за отказа й да участва в „Евровизия-2012” в азербайджанската столи...

Фондацията "Human Rights House" дори описва проведените през 2010г. избори в страната като фарсова проява. В допълнение към гореизказаното, според данни на "Amnesty International", полицията в страната е проявила жестокост към двама музиканти след като те обидили, в мирен протест от 17 март, майката на президента. Данните се допълват и от Норвежкия хелзинкски комитет, неправителствена организация за правата на човека, припомняща съдбата на 70 души, осъдени на лишаване от свобода поради политически причини, и подложени на изтезания. Азербайджан, който получи независимостта си от Съветския съюз през 1991 г., оспорва тези данни.

Длъжностни политически лица посочват, че като млада самостоятелна страна, Азербайджан все още развива своята демокрация и е нормално процесът  в развитието на страната да е бавен и труден. В допълнение те посочват, че от своя страна, президентът Алиев е предприел всякакви мерки, за да осигури условия, при които думи като корупцията, репресии и автокрация да не могат да описват положението в Азербайджан. Тези мерки включват откриването на азерски паркове на приятелството в Мексико и Босна, издигането на 162-метрова кула в Баку през май 2010г., която е и най-високата кула в света по това време, субсидиране на подготовката за домакинство на Евровизия 2012 с минимум 277 милиона долара, и много други.

Азербайджан се надява да бъде домакин и на Олимпийските игри през 2020 г., като планира да построи най-високия небостъргач в света, условно наречен Азербайджан кула, работейки в сътрудничество с лобисти и консултантски фирми от цяла Европа. Тези данни се потвърждават и от Джон Далхюсен, директор на Amnesty International, който заявява: "Богатството на страната насърчи международната общност да повярва, че младата демокрация бележи един бавен, но стабилен напредък".

Фахрадин Гурбанов, посланик на Азербайджан в Обединеното кралство, вярва, че много коментатори негодуват срещу Азербайджан заради икономическите й успехи, породени от огромните й приходи от петрол и природен газ. Той казва, че те, заедно с някои световни масмедии, искат да се създаде негативен имидж на Азербайджан, за да не може страната да се радва на световното обществено доверие и подкрепа. "Може би ще се срещнем след Евровизия и ще видим дали има все още отрицателно отношение към Азербайджан?", споделя още той. Гурбанов е уверен, че тези, които присъстват на Евровизия, ще видят страната в съвсем нова светлина, като добавя убедително: "По-добре да се види нещо веднъж, отколкото да се чуе за него стотици пъти".

Баку ни дава газ, ние мозъци

Газ от Каспийско море срещу мозъчен тръст от наши строители. Това е една от мисиите на българската правителствена делегация, водена о...

Източник: Time

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com