Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Призив: Руснаците да не протестират, много е студено

02 февруари 2012, 09:52 часа • 3271 прочитания

Главният санитарен инспектор на Руската Федерация Генадий Онищенко призова московчани да не протестират в събота, защото тогава температурата в руската столица ще бъде минус 18 градуса по Целзий, предаде БГНЕС.

В събота са планирани големи демонстрации срещу режима на Владимир Путин и в негова подкрепа. "Категорично не съветвам да участвате в подобни действия", заяви Онищенко, цитиран от агенция Интерфакс.

"Прогнозите за времето са крайно неблагоприятни, в събота ще бъде минус 18 градуса по Целзий. Това е много ниска температура за Москва, като се има предвид традиционната влажност в града", допълни той.

Онищенко счита, че московчани, които по принцип се разхождат малко, нямат подходящи дрехи, за да се предпазят от студа. "Вече никой не обува топли чорапи", заяви той.

Главният санитарен инспектор вече направи подобно изявление преди първия голям протест на опозицията на 10 декември в Москва, като призова гражданите да не излизат на улицата, защото върлува грип.

Противниците на руския премиер Владимир Путин, който е фаворит за президентските избори на 4 март, организират в събота поход, в който се очаква да се включат десетки хиляди хора. Националистка коалиция, която подкрепя властта, също призова за демонстрации на 4 февруари срещу противниците на Путин, като ги обвини, че искат да организират революция в Русия.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес