Протести срещу съкращенията в Европа

6789
Протести срещу съкращенията в Европа

Около 20 000 души участваха в неделя в демонстрация в белгийския град Генк. В сряда се планират протести в цяла Европа, предаде БГНЕС.

Протестите в Генк показаха солидарността с работниците от фабриката на Форд /Ford Motor Company/, която ще затвори врати до края на 2014 г. Синдикатите във Форд Генк /Ford Genk/ обявиха намерението си да "се борят за всяко работно място и да получат най-доброто на преговорите".

Служители във френската група PSA, която обяви закриването на клона си в Олней през 2014 г. и френският синдикалист Филип Путу, кандидат на Нова антикапиталистическа партия във френските президентски избори през тази година, също участваха в похода.

Форд предизвика "земетресение" в Белгия, като обяви намерението да затвори завода си във Фландрия през 2014 г., тъй като мярката ще доведе до съкращаването на повече от 10 хиляди работни места, включително свързаните с производството извън предприятието.

На европейско ниво се засилва протеста против съкращенията и увеличаването на безработицата. По призив на Европейската конфедерация на профсъюзите 40 организации от 23 страни участват в сряда в дните на действие в планираната демонстрация пред централата на Европейската комисия в Брюксел.

Те искат от европейските лидери "да действат, изправени пред лицето на растяща безработица, и да отговорят на социалните тревоги на гражданите."

През този ден ще има стачни действия в Испания, Португалия, Гърция и Италия - четири страни, силно засегнати от кризата. Събития са планирани и във Франция и в някои страни като Полша, Словения и Румъния.

Редактор: Десислава Ушатова

Съдбовни дни за еврото

Еврозоната се готви за седмица под голямо напрежение. От една страна е Гърция, която е на път да се задуши и отчаяно се надява да й бъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com