Противоречивите аборти на Ирландия

14931
Противоречивите аборти на Ирландия

Дъблин взе едно наистина историческо решение: за ужас на Католическата църква и въпреки отправените към депутатите смъртни заплахи, написани с кръв, Ирландия разреши абортите.

Ирландският парламент взе едно наистина историческо решение: Дъблин разреши абортите, в случай че съществува заплаха за живота на майката. И докато сега противниците на закона се опасяват от лавинообразно нарастване на броя на тези операции, то за останалите тази крачка не е достатъчна. Упреците към законодателите са, че жертвите на изнасилвания или кръвосмешения остават все така лишени от автоматичното право на аборт.

Този случай потресе Ирландия

Какво става в Сърбия?

Държавата наподобява октопод - всеки трети сърбин е на държавна служба. Заплатите автоматично се индексират два пъти годишно, което е ...

До момента абортите в католическа Ирландия бяха забранени. Съгласно становище на Върховния съд от 1992, лекарите все пак можеха да извършват прекъсване на бременността при наличие на непосредствена заплаха за живота на майката. Досега обаче законите не бяха съобразени с правораздаването, а този факт стана причина през 2010-та Дъблин да бъде санкциониран от Европейския съд за човешки права.

През октомври 2012-та в Ирландия се изля вълна от възмущение във връзка с трагичния случай на Савита Халапанавар. 31-годишната индийка почина в болница от отравяне на кръвта, след като преди това ѝ бе направен аборт - прекалено късно, както казват от семейството ѝ. Младата жена имала силни болки и многократно настоявала да бъде оперирана. Но всеки път получавала отказ с аргумента - Ирландия е католическа страна и в нея аборти не се правят.

Въпреки този случай католическата църква в страната продължава и до ден днешен да е против прекъсванията на бременността. Някои от религиозните лидери дори настояват за отлъчване от църквата на депутатите, одобрили закона. Министър-председателят Енда Кени бил получил, както твърди той самият, написани с кръв заплашителни писма, други пък направо го заплашвали със смърт.

Добре, че е близостта с Великобритания

Членска карта № 28 за Хърватия

На 1 юли Хърватия ще стане пълноправен член на ЕС. За разлика обаче от предишни разширявания на общността, днес няма и следа от някакв...

Всъщност законът породи спорове и в рамките на самото правителство - отговарящата за европейските въпроси Лусинда Крейгън от партията на Кени "Фин Гейл" гласува против и веднага след това подаде оставка. "Дълбоко убедена съм, че някои части от този закон се базират на погрешна логика и на абсолютно никаква медицинска експертиза", казва Крейгън, която отхвърля най-вече клаузата за опасност от самоубийство.

По време на разгорещените дебати, предхождащи приемането на закона, поддръжниците на новия регламент посочиха, че на ден приблизително 11 ирландки заминават за Великобритания, за да абортират там. По данни на британското Министерство на здравеопазването, само през 2012-та близо 4 000 жени, прекъснали бременността си в Англия или Уелс, са посочили, че живеят в Ирландия.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com