Противозачатъчните ще спестят $5,7 млрд. на световната икономика

10225
Противозачатъчните ще спестят $5,7 млрд. на световната икономика

Световната икономика ще спечели милиарди долари, ако всички жени имат достъп до противозачатъчни, съобщи ООН в ежегодния си доклад за Състоянието на световното население, предаде БГНЕС.

В доклада се посочва, че неадекватното семейно планиране в развиващите се страни допринася значително за бедността и лошото здраве и че 5,7 милиарда долара (4,5 милиарда евро) могат да бъдат спестени чрез предотвратяване на нежелана бременност и опасни аборти.

"Семейното планиране не е привилегия, то е право. Но на много жени и мъже това право се отрича. Жените, които използват противозачатъчни, са като цяло по-здрави, по-добре образовани, имат повече правомощия в домакинството и общността си и са с по-голяма икономическа продуктивност", заяви изпълнителният директор на Фонда на ООН за населението (ФНООН) Бабатунде Осотимехин.

Той определи контрацепцията като "едно от най-ефективните средства за предоставяне на правомощия на жените". Около 222 милиона жени в момента имат недостатъчен достъп до противозачатъчни, се посочва в доклада. Той отбелязва множеството икономически ползи от създаването на семейно планиране като увеличаване на броя на жените в работната сила и по-богатите домакинства, тъй като броят на децата във всеки дом намалява.

В доклада се цитира изследване, което отдава една трета от растежа на азиатските тигри на увеличеното използване на противозачатъчни, които намаляват броя на децата, зависещи от всеки работещ възрастен. Ако допълнителни 120 милиона жени, които искат противозачатъчни, получат достъп до тях до 2020 г., около 3 милиона бебета по-малко ще починат в първата година от живота си, се отбелязва в доклада.

Редактор: Десислава Ушатова

Джералд Селенте предвижда Трета световна война

Наричат Джералд Селенте "политически атеист". През 1980г. той създава Институт за Социално-Икономически Проучвания в Америка. Сл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com