Путин играе игра с високи залози

12443
Путин играе игра с високи залози

Когато Владимир Путин уволни своя министър на отбраната Анатолий Сердюков, който беше един от тримата държавни чиновници с достъп до кодовете за изстрелване на ядрени ракети, Русия беше изумена. Никога преди това руският лидер, който е добре известен с нежеланието си да уволнява високопоставени чиновници, не е освобождавал от длъжност правителствен чиновник от подобен калибър.

Путин каза, че Сердюков е освободен от поста си заради корупционен скандал и скоро след това националната телевизия излъчи документален филм, разкриващ сложни корупционни схеми в министерството на отбраната.

„Започна сурова и безкомпромисна борба срещу корупцията”, заяви звездата на прокремълската телевизия, журналистът Аркадий Мамонтов.

След уволнението на Сердюков няма и ден без Владимир Маркин, говорителят на Следствения комитет на Русия – руския еквивалент на ФБР, да не се появи на екрана на националната телевизия, за да съобщи за нови случаи на злоупотреби с държавни пари от страна на бюрократи.

Шест месеца, след като 60-годишният Путин се върна в Кремъл за трети мандат на фона на масови протести, се води мащабна антикорупционна кампания, която най-вероятно в бъдеще ще има нови жертви.

По-рано през ноември министерството на вътрешните работи съобщи, че компанията „Руски космически системи” е изразходвала нецелесъобразно над 565 милиона рубли (около 18 милиона долара).

Малко след това Сметната палата обяви, че над 15 милиарда рубли (486 милиона долара) са били похарчени неправилно между 2008 и 2012 година за подготовката за форума на азиатските държави, на който Русия беше домакин във Владивосток през септември.

Във вторник контролиран от Кремъл канал излъчи нов изобличаващ материал. Този път негов обект беше бившият министър на земеделието Елена Скриник. Телевизията показа кадри на къщата на Скриник във Франция и във филма тя беше обвинена, че е присвоила 1,2 милиарда долара.

Ширещата се корупция беше едно от недоволствата, които доведоха до безпрецедентните протести на опозицията, разтърсили Русия през миналата година. Протестиращите заявиха, че корупцията се е превърнала в начин на живот по време на близо 13-годишното управление на Путин.

С действията си срещу корупцията Путин си съперничи с най-известния лидер на опозиционното движение – Алексей Навалний, който превърна борбата с корупцията в свой личен кръстоносен поход.

Политическият анализатор и критик на Кремъл Станислав Белковский казва, че Путин иска да спечели отново средната класа, която се оказа начело на протестите.

„Един застаряващ автократ не иска власт – той има достатъчно от нея – той иска любов. А няма да има народна любов без борба срещу корупцията”, посочва Белковский.

„Ще има много жертви по време на тази кампания. Сердюков беше ключова фигура и неговото уволнение означава, че залозите са вдигнати максимално”, отбелязва политическият анализатор.

Последното проучване на независимия изследователски институт „Левада център” сочи, че рейтингът на одобрение на Путин е намалял до 63% през ноември от 67% през октомври. Недоволството от властите наближава нивото от миналия декември, когато се стигна до протестите, казва директорът на „Левада център” Лев Гудков.

След уволнението на министъра на отбраната рейтингът на одобрение на Путин се покачи с 4%. Но според Гудков това е само временно. „Рейтингът ще продължи да пада. Подобни тенденции са необратими”.

Либералният бизнес ежедневник „Ведомости” посочва, че до момента има малко знаци за това, че Кремъл наистина иска да се справи с корупцията и да изправи пред съда високопоставени чиновници.

„Започването на разследвания за корупция отразява очакванията на хората, но тяхното развитие не задоволява техните очаквания”, пише вестникът и отбелязва, че Путин иска да постави под контрол своеволните елити без да променя статуквото.

Някои анализатори предупреждават, че антикорупционната кампания ще навреди на Путин като отчужди правителствените чиновници, които формират основата на неговата подкрепа.

Георги Сатаров от обществената фондация „Индем” казва, че Владимир Путин нарушава негласен пакт с елитите, които до момента са имали правото да се обогатяват в замяна на лоялност към лидера.

„Ако спрат да се чувстват сигурни и изгубят своята лоялност, те ще направят всичко, за да се защитят. Нарушаването на пакта с елитите е един от ключовите фактори, който води до рухване на империя”, коментира Сатаров.

АФП

Здравословни проблеми мъчат Владимир Путин

Премиерът на Япония Йошихико Нода е отменил посещението си в Русия, планирано за месец декември. Причината за решението са „здра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com