Рецесията в Испания продължава, но с по-малък спад

2871
Рецесията в Испания продължава, но с по-малък спад

Рецесията в Испания продължи и през третото тримесечие, но не е толкова голяма със спад на БВП от 0,3% спрямо 0,4% в предишното тримесечие, сочат неокончателни официални данни, оповестени днес, предаде БГНЕС.

Данните са малко по-добри от прогнозите на Испанската централна банка, която предвиждаше спад с 0,4%. Но на годишна основа БВП е намалял с 1,6% през третото тримесечие, въпреки че правителството планира спад с 1,5% до края на годината. Публикуването на данните на Националния статистически институт беше добре прието от борсата в Мадрид, която регистрира растеж с 0,83% след отварянето си.

Това обаче е петото поредно тримесечие на спад на испанската икономика, която в края на миналата година се върна към рецесия, по-малко от две години след като излезе от нея. Държавата, която е четвърта икономика в еврозоната, а един на всеки четвърти трудоспособен е безработен, регистрира през първото тримесечие спад на БВП с 0,3% и с 0,4% през второто тримесечие.

За да намали тежкия си публичен дефицит, Испания започна програма за строги ограничения, целяща спестяването на 150 милиарда евро между 2012 и 2014 г., от които 39 милиарда евро през 2013 г. Но според икономистите строгите икономии отлагат за по-нататък възстановяването на икономиката на страната, пострадала от спукването на балона на пазара на недвижимите имоти през 2008 г.

Редактор: Десислава Ушатова

Рахой: Засега помощ не ни трябва

Засега не е необходимо да искаме помощ за Испания от нейните европейски партньори по линията на механизма за подкрепа на Европейската...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com