Рен разкритикува S&P за понижените рейтингите на 9 страни от еврозоната

4114
Рен разкритикува S&P за понижените рейтингите на 9 страни от еврозоната
Мадрид обвини предишното правителство

Европейският комисар по икономическите въпроси Оли Рен нарече погрешно решението на Стандард енд Пуърс да намали кредитните рейтинги на девет страни от еврозоната, предадоха световните агенции. Той изрази съжаление от "нелогичното" според него решение, което не случайно е взето точно в настоящия момент, когато еврозоната предприема решителни мерки за преодоляване на кризата. Рен заяви, че Стандард енд Пуърс и в миналото са допускали грешки.

В изявлението си той посочи, че създалото се положение още веднъж потвърждава необходимостта от бюджетна консолидация и от структурни реформи в страните от еврозоната, както и от усилия за въвеждане на Европейския стабилизационен механизъм, който трябва да заработи през лятото и да смени сегашният временен Европейски механизъм за финансова стабилност. Новото испанско правителство заяви, че "взема предвид" поредното понижаване на кредитния рейтинг на страната, но хвърли вината върху досегашните управляващи, предаде ДПА.

ЕС допуска по-голям дефицит при рецесия

Новият финансов договор, който ще залегне в основите на съюза за бюджетна стабилност в ЕС, ще позволява на държавите членки да увелича...

Източник от финансовото министерство заяви, че "това е наследство от миналото, както и други неща" и добави, че новото правителство, встъпило в длъжност едва на 21 декември, ще продължи да полага усилия страната да си върне по-високия рейтинг. Оценката на испанския дълг бе намалена с две нива на А. Някои международни анализатори омаловажиха последиците от понижаването на рейтингите, предаде Асошиейтед прес и цитира мнението на Джейкъб Фънк Къркигард от Института за международна икономика "Питърсън", че новината за ден-два ще роди лоши заглавия , но скоро ще бъде забравена, защото всъщност няма нова информация.

Според Ги Льоба, експерт от финансовата фирма Джени Монтгомери Скот, има основания за безпокойство заради намаления кредитен рейтинг на Франция например, защото "една по-слаба Франция, това значи по-слаб спасителен фонд".

Вчера имаше спад на борсите в Европа и в САЩ, но той беше несравним с внезапните и силни колебания от лятото и есента, когато дълговата криза хвърли в смут пазарите. Индексът Дау Джонс в Ню Йорк спадна с 0,5 процента. В Германия борсите затвориха със спад от 0,6 на сто, във Великобритания - 0,5, а във Франция - 0,1. тези пазари обаче затвориха преди по френската телевизия да бе съобщена новината за понижения кредитен рейтинг на страната. По-рано вчера еврото спадна спрямо долара до най-ниското си равнище за повече от година. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com