Републиканците засега отстъпиха на Обама

4780
Републиканците засега отстъпиха на Обама

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри оспорвано споразумение за законопроект във вторник вечерта. Така малко преди полунощ Съединените щати избегнаха автоматичното влизане на строгите икономии в сила и "бюджетната скала", съобщи БГНЕС. Това е победа за президента Барак Обама.

Всъщност сблъсъкът с "бюджетната скала" технически започна с влизането на 2013 г. на източния бряг на Съединените щати /07:00 българско време на 1 януари/, но неговите последици ще бъдат ограничени в краткосрочен план, тъй като вторник бе неработен ден в САЩ.

В гласуването, което приключи малко след 23:00 ч на 1 януари /06:00 часа българско време на 2 януари/, доминираната от републиканските противници на Обама долна камара на парламента даде достатъчно гласове, за да приеме законодателното споразумение при същите условия, при които доминираният от демократи Сенат го прие по-малко от 24 часа по-рано, съобщи АФП.

Законът, както е известно, предвижда по-високи данъци за богатите /данъчна ставка от 35% до 39,6% за домакинствата с доходи над 450 хиляди долара на година/, но оставя висящи много въпроси за отложените с два месеца автоматични съкращения на публичните разходи, особено на военните.

Републиканското мнозинство в Камарата на представителите съвсем не изглеждаше на разположение да приеме този закон. "Аз не подкрепям текста", каза по-рано Ерик Кантор, номер две при републиканците в Камарата, по време на среща в парламентарната група. "За мен това е отстъпление от нашите консервативни принципи", казал Кантор по време на срещата, след което още няколко републиканци са изразили несъгласието си с текста, приет от Сената. Според тях той не предвижда достатъчно намаляване на публичните разходи.

Във вторник, след седмици на шумни декларации и задкулисни преговори, Сенатът прие закона с огромно мнозинство /89 гласа срещу 8/. Този компромис беше договорен от вицепрезидента Джо Байдън и лидера на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл. Необходимо беше и Камарата /в която пък доминират републиканците/ да даде на свой ред зелена светлина на текста, което стана тази сутрин /българско време/.

Повишаване на данъците за най-богатите домакинства очевидно е победа за Обама, който направи това "твърда позиция" от която не отстъпваше по време на преговорите.

"Не забравяйте, че само преди месец републиканците в Конгреса заявяваха, че никога няма да дадат съгласието си за повишаване на данъците за най-богатите американци", каза той с усмивка в понеделник следобед по време на пресконференция.

В изявление, публикувано във вторник от Белия дом, това бе наречено "победа за семействата от средната класа и за икономиката." Белият дом се похвали и с решението " което задържа данъка общ доход на умерено равнище за средната класа" и означава, че "милионерите и милиардерите ще платят своя справедлив дял за намаляване на дефицита".

Но президентът трябваше да направи и отстъпки и някои от демократите не крият разочарованието си. Обама категорично защитаваше по време на кампанията си за преизбиране прага за увеличаване на данъците при доходи не от 450 хиляди долара нагоре , а от 250 хиляди на домакинство годишно.

Назрява още един сблъсък през следващите няколко седмици – това е вдигането на определения със закон таван на дълга на САЩ, официално достигнат в понеделник.

Но засега Обама се похвали, че е удържал предизборното си обещание за "по-справедлива" данъчна система.

Редактор: Е. Гигова

САЩ си дадоха още 5 г. право да подслушват света

Сенатът на САЩ одобри удължаването с още 5 г. законът, даващ право на американските шпионски агенции да подслушват чужди граждани без...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com