Родители в САЩ на бунт срещу йогата в училищата

12658
Родители в САЩ на бунт срещу йогата в училищата

Окръжният училищен съюз на град Енсинитас, Калифорния, планира да въведе класове по йога във всичките си 9 училища, въпреки протестите на родителите, които смятат, че това ще "облъчи" децата им с идеите на източните религии, пише Телеграф.

Растящата популярност на йогата принуждава обществените училища в САЩ да повдигнат въпроса дали йогата е религиозна практика или просто система от упражнения.


"Това е физическото възпитание на 21 век. Става въпрос за физически упражнения, които акцентират върху силата. Също така подобряват гъвкавостта и намаляват стреса. Ритането на топка не прави това", заявява директорът на съюза Тимъти Бейрд.

Мери Ийди, родител, изтеглил детето си от часовете по йога, споделя, че учениците учели как да почитат и обожествяват слънцето, което не е "уместна практика за обществените училища".

Училищните власти обаче заявяват, че в класовете не се преподават техники за ритуално пеене, позиции за молитва или културни практики. Дори в опит да се намали създаденото напрежение, някои от йога позите били преименувани на по-познати и тривиални неща като "самолет", "палачинка" и др.

Програмата предвижда 30-минутни уроци по йога, които ще бъдат преподавани на 5000 ученици, започващи от възраст за детска градина, два пъти седмично.

Специалисти от университетите в Сан Диего и Вирджиния ще изследват резултатите, като включително ще анализират данните от сърдечно-съдовите реакции на учениците.

Редактор: Десислава Ушатова

Йогата намалява депресията по време на бременност

Йогата намалява депресията при бременните жени и засилва майчинската връзка с бебето, установиха американски учени.Това е първото изсле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com