Русия се сбогува със "Съюз" до 2020 г.

13313
Русия се сбогува със "Съюз" до 2020 г.

Руската космическа агенция Роскосмос представи нова програма за замяна на застаряващите ракети "Съюз", която би трябвало да се осъществи до 2020 г., предаде БГНЕС.

Планът на обща стойност 70 млрд. долара, обявен през уикенда на сайта на Роскосмос, предвижда изпълнение на безпилотни мисии до Луната и отвъд нея.

Един от най-големите приоритети е намирането на средства за замяна на "Съюз" - гръбнакът на руското космическо дело, разработен от съветските учени през 60-те години на миналия век.

Ракетите и едноименната космическа капсула бяха основната връзка на човечеството с Международната космическа станция (МКС) от изстрелването й в орбита през 1998 г. Но инцидентът с безпилотния товарен кораб през август 2011 г. доведе до забавяния на следващите мисии и поднови опасенията относно безопасността на космическите пътувания.

"Съюз" остана единствената пилотирана връзка на Земята с МКС след пенсионирането на американските совалки през м.г.. Планът на Роскосмос предвижда въвеждане на "модул за транспорт на енергия с обещаваща двигателна инсталация, който да бъде готов за тестване до 2018 г.".

Редактор: Десислава Ушатова

Русия даде $800 млн. кредит на Сърбия

Русия подписа споразумение за предоставянето на кредит в размер на 800 милиона долара на Сърбия и съобщи, че смята да отпусне на стра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com