Русия ще дебне за корумпирани полицаи

5700
Русия ще дебне за корумпирани полицаи

Русия започва работа по създаване на списък с полицаи, които са податливи на корупционни практики.

Списъкът е замислен като електронна база данни, която ще извършва определени видове анализ на въведени в нея имена на служители на реда. Програмата автоматично ще анализира данните за доходите и разходите на служителите, както и тяхното имотно състояние. В нея също ще бъде трупана информация за бивши служители на полицията, уволнени за корупция.

Заявката за създаването на базата данни е подадена от кадровото управление на руската полиция, а с изпълнението на задачата е натоварено подопечното на министерството научно-производствено обединение "Спецтехника и връзка", предаде БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си.

В Русия влиза в сила нов закон срещу корупцията

В Русия влиза в сила нов закон срещу корупцията, който предвижда установяването на контрол върху разходите на държавните служители. Ру...

От руското министерство на вътрешните работи не уточняват на каква база ще се правят изводите за склонността на служителите към корупция.

"Много е сложно да се създаде такава база данни, на практика е невъзможно, освен при случаите, по които има произнесено съдебно решение", смята Руслан Милченко, шеф на център "Анализ и сигурност" към руското МВР. "Всякакви други дела и оперативни разработки не са доказателство, че даденият служител е корумпиран". Според Милченко единственият надежден метод за проверка при такива случаи е проверката с детектор на лъжата.

Самата идея за създаване на такава база данни влиза в противоречие с конституцията на Русия и "потенциално корумпираните" служители лесно биха спечелили съдебно дело, ако попаднат "по презумпция" в черния списък.

Според статистика на руската полиция случаите на взимане на подкуп сред полицаите са намалели с 25 на сто, откакто ръководството на МВР е било сменено, но това все още не било достатъчно.

Редактор: Ивайло Петров

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com