САЩ, ЕС и "Хизбулла"

7554
САЩ, ЕС и "Хизбулла"

Във вторник българското правителство потвърди това, което по-голямата част от страните по света знаеха от месеци – бомбената атака срещу автобус с израелски туристи в черноморския курорт в Бургас на 18 юли 2012 година е била извършена от членове на ливанската организация „Хизбулла”. Резултатите от официалното разследване изправят лидерите на ЕС пред реалност, която ще бъде трудно да се игнорира. Те трябва да решат дали да позволят терористична атака на територията на ЕС да остане ненаказана или да санкционират движение, което е както ирански сателит, така и доминиращата партия в ливанското правителство.

В случая има всички основания за санкции. Атаката в Бургас, при която бяха убити петима израелци, а над 100 души бяха ранени, не е изолиран инцидент, а част от кампания срещу израелски, американски и арабски цели на „Хизбулла” и на бригадите „Ал Кудс” на Иранската революционна гвардия. В нов доклад на Матю Левит от Вашингтонския институт за близкоизточна политика се посочва, че през януари 2010 година двете групи са решили да дадат началото на кампания на насилие, която цели да накаже Израел за убийствата на ирански учени и да се възпре възможна атака срещу ядрената програма на Иран.

Оттогава бригадите „Ал Кудс”, освен всичко останало, са планирали да убият саудитския посланик във Вашингтон и посланика на САЩ в Азербайджан и са атакували съпругата на израелски дипломат в Индия. „Хизбулла” се опита да атакува израелски туристи в Кипър, Гърция и Тайланд, както и в България. Според Левит в периода между май 2011 година и юли 2012 година е имало над 20 терористични атаки от страна на „Хизбулла” или на иранските сили. За щастие, повечето от тях са се провалили или са били предотвратени.

Израел също участва в тази тайна война – петима ирански ядрени учени бяха убити през последните няколко години. САЩ финансираха кибератаки срещу ирански ядрени съоръжения. Но нищо не оправдава опитите на „Хизбулла” да убие туристи – сред жертвите в България имаше и бременна жена. Демократична общност като ЕС не трябва да толерира терористични атаки на своя територия, извършени от организации като „Хизбулла”, която търси признание на легитимно политическо движение, което е достойно да управлява Ливан.

САЩ, които преди много време обявиха „Хизбулла” за терористична организация, притискат европейските лидери да направят същото, за да може да бъдат засегнати средствата на групировката в европейските банки, както и нейните други финансови активи. Няколко правителства, водени от Франция, устояват на натиска. Те се опасяват, че санкциите може още повече да дестабилизират Ливан или да изложат на репресии европейските мироопазващи части в южната част на близкоизточната страна. Българските разкрития трябва да сложат край на това. Бездействието ще означава да се приеме, че Европа може да бъде открита зона за Иран и неговите сателити.

Вашингтон пост

"Хизбулла": Няма да отговорим на българските власти

Радикалната шиитска групировка “Хизбулла” отказа да коментира резултатите от разследването на атентата в Бургас. За това съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com