САЩ може да фалират през февруари - март

11513

Фалит очаква САЩ в средата на февруари или в началото на март, ако Конгресът в най-близко време не постигне споразумение за повишаване на държавния дълг. Това се съобщава в писмо на американския министър на финансите Тимъти Гайтнър до председателя на палатата на представителите Джон Бонър.

Към момента таванът на държавния дълг в САЩ е в размер на 16.394 трилиона долара. За последен път той бе повишен в края на януари миналата година.

Министър на мира

Отдавна се знаеше, че Барак Обама би искал Чък Хейгъл да е новият министър на отбраната на САЩ. Според свидетели на събитията през ми...

„Российская газета” напомня, че този таван бе достигнат на 31 декември 2012 година, а министерството на финансите предприема безпрецедентни мерки, необходими за обслужването на държавния дълг.

Ако администрацията и Конгресът не се договорят до 1 март, страната няма да може да изпълнява плащанията по дълга си, пише изданието.

Финансовият министър на САЩ се присъедини към американския президент Барак Обама и ръководителя на Федералния резерв Бен Бернанке, призовавайки Конгреса да реши колкото се може по-скоро въпроса за увеличаването на тавана на държавния дълг от сегашните 16,4 трилиона долара, предаде Интерфакс.

„Конгресът трябва да действа максимално бързо, за да се избегне рискът от несъстоятелност и от прекъсвания на плащанията на дълга”, призова Гайтнър.

Началникът на канцеларията на Обама става финансов министър

Президентът на САЩ Барак Обама номинира началника на канцеларията си Джак Лю за министър на финансите на мястото на Тимъти Гайтнър, кой...

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернаке също призова Конгреса да повиши тавана на дълга на фона на битките между демократите и републиканците по отношение на федералния бюджет.

„От особена важност е Конгресът да предприеме нужните действия и да повиши тавана на дълга, за да се избегне ситуация, в която правителството да не може да изпълнява плащанията си”, заяви Бернаке по време на форум в Мичиган.

САЩ достигнаха настоящия си лимит от 16.4 трилиона долара в края на 2012 година, но хазната предприема „извънредни мерки”, чрез които лимитът може да се удължи до края на февруари.

Редактор: Десислава Ушатова

САЩ добива над 7 млн. барела нефт дневно

За пръв път от почти 20 години насам дневният добив на петрол в САЩ надвиши 7 милиона барела дневно, сочат официалните данни на министе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com