САЩ предупредиха Великобритания да не излиза от ЕС

9604
САЩ предупредиха Великобритания да не излиза от ЕС

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама отправи директно предизвикателство към британския премиер Дейвид Камерън, като предупреди за опасностите, които ще произтекат от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, пише вестник "Гардиън".

Високопоставен американски представител подложи на съмнение основанията за провеждане на референдума, докато в същото време кампанията на премиера да се преразгледат условията за членството на Обединеното кралство в ЕС също стана обект на нападение от страна на Брюксел и Дъблин.

51% от британците искат Великобритания да е извън ЕС

Повече от половината британци вече искат страната им да излезе от Европейския съюз. Това сочи проучване от допитване, извършено от Ай...

Само шест седмици преди Камерън да изнесе своята решителна реч, в която се очаква да обещае провеждането на допитването за „ново споразумение” за Великобритания в ЕС, помощник-държавният секретар на САЩ за Европа Филип Гордън заяви по време на своята визита в Лондон: „Приветстваме един отворен навън Европейски съюз, в който членува Великобритания. Имаме полза, само когато ЕС е единен и фокусиран върху нашите съвместни интереси по света и Европа”.

Европейските лидери също подчертаха важността на това Великобритания да остане в Европейския съюз, но отхвърлиха исканията на британския премиер Дейвид Камерън за промяна в договорите.

„Великобритания е важна част от ЕС”, заяви премиерът на Ирландия Енда Кени по време на конференция в Дъблин, маркираща началото на шестмесечното председателство на страната на ЕС.

„Обединеното кралство има висока стойност и е важен член на ЕС”, посочи от своя страна председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой.

Двамата лидери подчертаха значението на Съюза за британския бизнес, като заявиха, че за предприемачите на Острова е от особено значение Великобритания да остане пълноправен и активен член на съюза.

Камерън: 2012 бе изключителна година за Великобритания

Британският премиер Дейвид Камерън определи отиващата си 2012 като "изключителна година", в която страната му "показала на света от как...

Излизането на Великобритания от Европейския съюз може да доведе до сериозно влошаване на икономическата ситуация в страната, предупреждават в свое обръщение към Камерън водещи представители на британския бизнес.

„Необходимо е да се действа внимателно и да не се опитваме да променим положението на Великобритания в ЕС и принципите, на които се основава Съюзът”, гласи открито писмо, публикувано в британските медии. „Тези действия не само поставят под заплаха нашето членство в ЕС, но и създават атмосфера на несигурност, вредна за нашата икономика”, се посочва в писмото.

Сред авторите са генералният директор на Лондонската фондова борса Кристофър Гибсън-Смит, президентът на Конфедерацията на британската промишленост Робърт Кар, директорът на „Бритиш телеком” Мейкъл Рейки и ръководителят на една от най-големите рекламни компании WPP Мартин Соръл.

„Великобритания трябва да бъде център на един силен, реформиран Европейски съюз”, заявяват авторите на писмото.

Редактор: Десислава Ушатова

Германия скръцна със зъби на Великобритания за ЕС

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле предупреди Великобритания да не „изнудва” европейските си партньори със з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com