САЩ внасят проект за резолюция срещу Северна Корея

6137
САЩ внасят проект за резолюция срещу Северна Корея

Съветът за сигурност на ООН ще разпореди санкции срещу севернокорейската космическата агенция и други правителствени организации на Пхенян в резолюция, която ще бъде гласувана следващата седмица, каза дипломатически източник.

Резолюцията, която може да бъде приета единодушно от 15-те членове на СС, ще бъде в отговор на изстрелването на 12 декември на севернокорейска ракета.

Официалната версия на Пхенян бе, че ракетата е извела в орбита сателит. Западните страни обаче считат, че това е нов опит за изстрелване на балистична ракета с голям обсег, прикрит като извеждане на сателит.

САЩ предоставиха по-рано на своите 14 партньори от Съвета за сигурност на ООН проект за резолюция за разширяване на санкциите на ООН срещу Пхенян заради ракетата на 12 декември. Вашингтон се надява текстът да бъде приет през следващите дни. Той бе договорен след много спорове със съюзника на Северна Корея Пекин. "САЩ пуснаха за разглеждане проект за резолюция след като получиха одобрението на Китай", каза дипломат в ООН. "Вотът вероятно ще бъде в сряда", добави той.

Веднага след изстрелването на севернокорейската ракета носител, СС на ООН спешно се събра и го осъди в обикновена декларация. След това взе решение да продължи обсъжданията, за да постигне "съответстващ отговор". САЩ, подкрепени от Япония и Южна Корея, настояват за приемане на нови по-строги санкции, докато Китай иска по-предпазлива реакция от СС на ООН.

Редактор: Десислава Ушатова

Мобилна реформа в Северна Корея

Властите в Северна Корея разрешиха на чужденци да внасят в страната личните си мобилни телефони и да използват услугите на местните о...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com