Сексизмът на Балканите

24305
Сексизмът на Балканите

"Жените не са създадени за мислене, а за кревата" - на Балканите подобни изрази са нещо съвсем нормално. Дискусия за сексизма, каквато се води сега в Германия, не е възможна в този регион - там сексизмът е ежедневие.

Сръбският министър-председател Ивица Дачич си изпати миналата седмица - той бе заснет със скрита камера как дава интервю на манекенка, представила се за журналистка. Дамата била издокарана с твърде къса пола и... не носела бельо. Случаят ангажира вниманието в продължение на дни, включително в Хърватия и Босна. Изпързаляният политик стана обект на куп дискусии, а интервюиралата го красавица бе показана на огромни снимки - гола.

В медиите на балканските държави жените са сведени до тяло и външен вид, казва Саня Сарнавка. Тя ръководи от 19 години организацията "Б.a.Б.e" /съкращение на мотото "Бъди активна, бъди еманципирана"/. "Жените биват сексуализирани", смятат и от загребската женска група "Извор", която се финансира с европейски средства. И двете групи са се заели да разясняват на жените техните права, дават юридически напътствия, обслужват горещи телефонни линии в помощ на жертвите на домашно насилие и финансират проучвания, посветени на дискриминацията на жените.

Антиромски абсурди

Една дяснорадикална групировка в Румъния излезе с абсурдното искане жените от ромски произход да бъдат стерилизирани. Правозащитници...

Да си жена на Балканите

В много реклами за бира например мъжете подмятат сексуално обагрени реплики към леко облечени жени. "Така обаче се излагат и самите мъже, защото биват представяни като хора с нисък интелектуален потенциал - хора, подвластни на първичните инстинкти", казват феминистките. "В Босна и Херцеговина, а и в целия регион сексизмът е за съжаление много силно изявен", гласи оценката на сараевската фондация "Cure" /"Момичета"/. В обществата на Югоизточна Европа от векове се знае каква е ролята на жените в обществото, казват от фондацията.

Известни фолк певици като хърватката Северина и сръбкинята Цеца играят амбициозно ролята си на национални секссимволи. В България пък се разрази шумотевица заради една телевизионна реклама за сирене от палмово масло, в която пищна келнерка оставя парченце от продукта да падне в пазвата й, след което го вади и пъха в устата на клиента. В резултат на последвалите протести скандалният епизод бе отстранен.

Сексизмът е "на мода" и в Румъния - президентът Траян Бъсеску неведнъж се е излагал без чужда помощ. Преди няколко години той отвърна на въпрос, зададен му от една журналистка, по следния начин: "Ей, пиленце, нямаш ли си друга работа?". Като в разговорния румънски "пиленце" е и название на женския полов орган.

През 2011-та Обединените нации инициираха в Сърбия акцията "Истински мъже срещу насилието спрямо жени". Декларацията, в която се казва, че "Истинският мъж не е насилник, той не използва нито юмруци, нито хули", имаше за цел да събере максимален брой подписи. Необходимостта от провеждането на такава акция се потвърждава и от поведението на някои водещи политици. Както стана ясно преди няколко години, сръбският министър на строителството Велимир Илич дълго време е тормозил секретарката на един от своите колеги-министри с еднозначни сексуални намеци, мръсни думи и псувни.

Ужасите на Индия

Ужаси зад стените на богаташките имения в Индия: безмилостни господари заробват и измъчват невръстни момичета и млади жени. Щом имам п...

Жените да си знаят мястото!

В Хърватия пък мъжете особено недодялано се опитват да изтъкнат, че политиката е мъжка работа - с реплики от типа "Жените не са създадени за мислене, а за кревата" или "Говори по-малко, раждай повече!". Загребската женска група "Извор" цитира проучване, съгласно което 10 процента от жените-кандидатки за едно работно място са получили "неприлични предложения" още при предварителния разговор.

В Албания се наблюдава известно раздвижване. В законите на тази балканска държава е записано, че 30 процента от местата в парламента трябва да бъдат заети от жени. Но както се вижда, възможни са и изключения: за следващите избори през юни двете големи партии изведнъж отмениха изискването за 30-процентната квота.

В Босна жените съставляват 52 процента от населението, но заемат едва 17 на сто от постовете в обществения сектор. В тази страна феминистките се натъкват на един неочакван проблем: "Много от младите жени презират феминизма и смятат, че "истинската" жена не бива да поставя под въпрос традиционните ценности", казва шефката на "Б.а.Б.е." Саня Сарнавка.

Източник: Дойче веле

Оръжията: Един добър и един лош пример

Малка Швейцария и необятна Америка си приличат поне по едно: те са силно привързани към личните оръжия. Съответно либерални са и закон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com