Шеметната кариера на шофьора от Каракас

12345
Шеметната кариера на шофьора от Каракас

От обикновен шофьор на автобус до вицепрезидент - в днешно време подобно изкачване е рядкост. За Николас Мадуро обаче именно това е пътят, който може да го отведе и до президентския пост.

През последната година здравословното състояние на Уго Чавес се влоши значително. Венецуелският президент е болен от рак и от месец май насам се подлага на лечебни процедури в Куба. След последната операция обаче Чавес претърпя "нови усложнения", както съобщи вицепрезидентът на Венецуела Николас Мадуро.

Мадуро е един от малкото хора, които Чавес допуска до болничното си легло. След третото си преизбиране за президент през октомври 2012 Чавес го назначи за вицепрезидент и по този начин за свой заместник. А сега Николас Мадуро поема официално и някои правомощия на болния президент.

Италия: Да "убиеш" политик

"Той трябва да умре!", "Дано й отвлекат децата!" или пък "Да му *** *******!" - в италианското онлайн-пространство подобни псувни, оби...

И външен министър, и вицепрезидент

На поста вицепрезидент умереният Мадуро замени Елиас Хауа, който напразно се бори за поста губернатор на щата Миранда. По желание на Чавес, успоредно с вицепрезидентската длъжност Мадуро продължава да изпълнява и длъжността външен министър. Мадуро е начело на външното министрество доста дълго - от 2006-та година насам.

Николас Мадуро е верен последовател на Чавес още от 1992 година, когато след неуспешния опит за преврат Чавес попада в затвора. Навремето съпругата на Мадуро - адвокатката Цилия Флорес - е била натоварена със задачата да издейства освобождаването на Чавес. Също като съпруга си, тя е възнаградена за своята вярност. В момента Цилия Флорес е главен прокурор. Всъщност консервативната опозиция във Венецуела обвинява семейство Мадуро, че е "вмъкнало" в националното събрание редица свои роднини.

Следващият президент?

Призраците на миналото маршируват из Украйна

Авторитарното управление в Украйна тласна народа в обятията на крайни националисти и екстремисти. Те се радват на голямо одобрение в ...

Но кой всъщност е Николас Мадуро? Той е роден на 23 ноември 1962 година в Каракас. Завършил е гимназия, няма висше образование. През 1960-те и 1970-те години Мадуро работи като шофьор в службата за градски транспорт в Каракас. Именно там той става и синдикален водач. А покрай тази своя длъжност той постепенно започва да навлиза и в политиката. Николас Мадуро е регионален координатор на предизборната кампания за президент през 1998 година, а през 1999 година става член на конституционното събрание, което изготвя новата "боливарска" конституция на Венецуела.

Според конституцията, вицепрезидентът автоматично поема президентските функции, ако се стигне до ситуация, в която държавният глава не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com