Шенген готов за отпор при миграционна вълна

4548
Шенген готов за отпор при миграционна вълна

Страните от Шенгенското пространство намериха компромисно решение с Европейския парламент и Еврокомисията за възможност да се възстанови временно контролът по националните граници в случай на неконтролируем миграционен натиск върху някоя от външните граници, съобщи ирландското председателство на ЕС, предаде БГНЕС.

Тази стъпка, поискана от Франция и Германия, вече беше договорена между страните през юни 2012 г. в Люксембург, но не се хареса на еврокомисарката по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом и на Европарламента, които се почувстваха пренебрегнати в този подчертано междуправителствен процес за вземане на решения.

Необходима беше една година преговори, за да се стигне до компромис за въвличане на Европарламента и Еврокомисията в процеса на приложение на тази "крайна мярка".

Сесилия Малмстрьом приветства споразумението, което трябва да бъде официално одобрено от ЕП по време на пленарната му сесия през юни. "То позволява да има сигурност, че държавите няма да въвеждат неаргументиран контрол по границите, и да се действа в случай на злоупотреба", обясни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com