Шойбле иска референдум за отдаване на суверенитет на ЕС

5509
Шойбле иска референдум за отдаване на суверенитет на ЕС

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле подкрепи провеждането на референдум за ревизиране на германската конституция, което да позволи отдаване на повече компетенции на Брюксел. Той направи това в интервю за седмичника "Шпигел", предаде БГНЕС.

"Можем да дадем повече права на Брюксел, но германският народ ще трябва да се произнесе по този въпрос", заяви Шойбле в отговор дали предаването на компетенции, което той лично защитава, не противоречи на германската Конституция.

"Тръгвам от идеята, че това може да се случи по-бързо, отколкото си мислех преди няколко месеца", каза още министърът във връзка с референдума, като подчерта, че европейските лидери "искат да направят конкретни предложения за по-подчертана интеграция" още на срещата на върха в четвъртък и петък в Брюксел.

Шойбле не пожела да посочи срок, но заяви, че това може да се случи по-рано от пет години. "Европейската комисия трябва да се превърне в истинско правителство и поради това тя трябва да бъде избрана било то от парламента, било чрез пряко избиране на нейния председател. Аз съм за втория вариант", заяви германският финансов министър.

Европейският парламент трябва да бъде подсилен, като му се предостави законодателна инициатива. "Тази роля да принадлежи само на Комисията вече е анахронизъм", допълни министърът. Колкото до националните държави, те ще бъдат представени във втора камара по примера на германския Бундесрат или американския Сенат. "В него всички закони трябва да се приемат с мнозинство, както в парламента", каза още Шойбле.

Редактор: Яна Баярова

Ван Ромпой: Всички страни от ЕС да извършат пенсионни реформи

Президентът на ЕС Херман ван Ромпой предлага в интервю за германския вестник "Велт ам Зонтаг" всички страни-членки да извършат пенсионн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com