Сирийските бежанци: Изтъргувани бракове

14738
Сирийските бежанци: Изтъргувани бракове

Тежките условия на живот за сирийските бежанци в Либия принуждават някои семейства да омъжват дъщерите си за заможни местни мъже. Сирийците признават, че много често се чука на вратата им с предложения, най-вече за непълнолетните им момичета, заявява Ахмед Махер от Бенгази.

Ахмед е един от стотиците сирийски бежанци във втория по големина град – Бенгази. Заедно със семейството си той е избягал от бушуващата война в родината му. Твърди, че предпочита да види сирийците да просят по улиците, отколкото да се женят по сметка за либийци, оплаквайки се, че броят на изтъргуваните непълнолетни момичета е нараснал значително.

Тайната война на Турция срещу алкохола

Турция дълго време беше страна, която по принцип толерираше консумацията на алкохол. Сега обаче нещата се обърнаха на 180 градуса - сре...

„Пристигнахме в Бенгази преди два месеца, а миналия месец един либиец почука на вратата ми и попита дали имам дъщеря или сестра за женене в замяна на парична сума. Аз се засмях и му казах „Да, имам двегодишно момиченце”, казва той.  “Той се ядоса и аз му отвърнах: “Мили Боже! Ние намерихме убежище и защита във вашата страна, не сме дошли, за да ни унижават”, отговаря Атраш, на 38 години, който е бил графичен дизайнер в Дамаск, но сега работи като дърводелец в Бенгази.

Бащата на две деца е ужасен от това, че бедните сирийски семейства са принудени да продават дъщерите си: „Те се възползват от безпаричието ни. Много от нас не могат да осигурят дори нормално изхранване на децата”.

Служебно лице от Сирийския революционен съюз (SRU) казва, че либийски мъже често искат от тях да ги насочат към сирийски семейства с надеждата за брак. Един от въпросните мъже му е казал: „Сирийските момичета са красиви”.

Друг е отбелязал, че за да се омъжи за либийска жена, нейното семейство ще му поиска зестра $19, 000, докато едно сирийско семейство ще се съгласи за не повече от няколко стотин долара.

Няма нито бежански лагери, нито организиран план на правителството за прибирането им, както е в други арабски и мюсюлмански държави като Турция и Йордания. Те са разпръснати около няколко либийска града и няма официални статистики за техния брой в северноафриканската страна.

Държавата, в която животът не струва нищо

Новият Чикаго на престъпността е в Централна Америка: Хондурас минава за най-опасното място на света. Никъде другаде процентът на убийс...

Сирийският революционен съюз дава приблизителна бройка на бежанци в града на около 1,000. В Турция има най-голям брой – повече от 80,000, разделени в 14 лагера.

ООН заяви по-рано този месец, че броят на бежанците в съседните държави е достигнал четвърт милион поради неотслабващия конфликт.

„Съвременно робство”

Някои учени мюсюлмани вярват, че предложенията за брак са просто израз на солидарност от страна на заможни либийци, които помагат на изпадналите в нужда бежанци.

„Няма нищо грешно, ако мъжът е финансово стабилен, без значение дали е женен или не”, казва Sheikh Ashraf Al-Aqrabi.

Боко Харам - сектантите, които избиват християни

Нигерийската секта Боко Харам разрушава църкви и избива християни. Нигерийското правителство започна преговори с радикалните ислямисти,...

„Това е религиозен дълг, докато се прави по взаимно съгласие. Ние трябва да окуражаваме либийците да помагат и защитават подобни уязвими семейства, защото иначе момичетата могат да бъдат принудени да проституират.

Но Атраш не е съгласен: „Това е модерно робство. Използването на думата брак е просто евфемизъм”, заявява той ядосано.

Няколко арабски вестника съобщиха, че напоследък предложения са се появявали и в онлайн форуми и чатове от мъже, които търсят брак със сирийка от бежански лагер на сравнително ниска цена. Тези предложения обаче не могат да бъдат потвърдени.

Атраш и неговото семейство намират тези бракове за сексуална експлоатация, която само засилва травмата от напускането на родната им земя.

„Ако наистина бяха откровени, щяха да дойдат с майките и бащите си, а не сами. Това не е честен и уважителен начин за предложение в мюсюлманските общества.”

Унгарските роми: мразени, гонени, тормозени

Дясноекстремистките нападения срещу роми в Унгария зачестяват. "Мръсни цигани, ще ви избием!" - унгарските роми все по-често чуват по...

Атраш е избрал да даде гласност, защото иска да защити достойнството на сирийските жени, които са потърсили безопасност в чужбина.

„Сирийските жени са избягали от насилията на президента Башар Асад, само за да се сблъскат с религиозните такива.”

Източник: ВВС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com