"Скопие 2014" според очевидци: Гротеска и лъжи

36070
"Скопие 2014" според очевидци: Гротеска и лъжи

"Скопие 2014" - архипорнография, гротеска, лъжи и мемориални картички", под това заглавие група млади хора разказват за впечатленията си от Скопие, където са били през Новата година.

Материалът е публикуван в "Неблог" и е препечатан на електронната страница на телевизия А1Он. В него се казва: "Скопие 2014" е проект, който се опитва национално да дефинира Македония, Скопие и македонците, в духа на балканската лудост на новосформираните нации. Така македонците са античен народ с богата култура и история. Не искам да кажа, че македонците нямат култура, но е прекалено да се стига до античността. А не бяха ли и сърбите най-старият народ?

НАТО: Без разбирателство с Гърция, Македония няма да стане член

Македония няма шанс да стане член на НАТО, ако не реши спорът за името с Гърция, заяви представител на Северноатлантическия алианс в ...

Целият проект е бъркане в окото на Гърция. Някои може би не биха си позволили това, но не и македонците, независимо, че както всички на Балканите, нямат нито пари, нито оръжие. За да бъде гротеската по-голяма, цената на този проект е половин милиард евро, а вероятно и ще расте. Онези кръстове, които, по неизвестни причини, се издигат в различни сръбски градове, заедно с паметници на Роки, Марли, Брус-Ли, не могат да изглеждат толкова смешно, както Скопие.

Проектът "Скопие 2014" беше и наша цел, защото трябва да се види, за да се повярва - това е туристическа атракция, която е толкова безсмислена, че чак е прекалено забавна.

Целият ансамбъл, започнал с античността, изглежда като Дисниленд. Абсолютна мешавица на всичко, което може да се смеси, и което не може да се смеси. Не само, че се градят нови "антични" сгради и паметници, но вече построените обекти в центъра на града се "антиквизират".

Но шокът и неверието нямат край, гротеската и пародията нямат край. На моста стоят куп личности една до друга, които, когато целият проект се завърши, ще започнат така да се преобръщат в гроба, че Скопие сериозно ще е застрашено от нов земетръс.

Като гледате броя на хората на изкуството, си мислите, че сте в Италия, сред опери и оперети, класика и възвишеност.

Дачич: Сърбия е най-добрият приятел на Македония

Сръбският премиер Ивица Дачич, който от снощи е на посещение в Македония, днес ще се срещне с премиера на страната Никола Груевски. Пре...

Самият бряг на Вардар е тема за психолози - там има палми! Да, засадени палми. А на средата на реката стоят три метални кутии, във всяка от тях е посадено дърво и на всяка от тях има надпис "Любов, вяра, надежда".

Приближаваме главния площад. В ляво - паметник "На гемиджиите", през моста в дясно нещо наднича над една сграда. Доближаваме се, гледаме - глава и крака. "Филип Македонски", казва някой, но ние не вярваме.

"Здраво, сине Александре"! Да, това е Филип Македонски, който поздравява сина си Александър, и тук е и огромният Александър на коня Буцефал. Не можем да се сдържим и започваме гласно да се смеем. За да бъде по-компактно, под Александър и Буцефал като на поставка за торта се намират антични войници, в пълно бойно снаряжение, а около тях - лъвове.

Александър, войници и лъвове - всички заедно в един фонтан!

Скопие: Гърция се разяри на Плевнелиев

Атина се обиди от изявленията на българския президент Росен Плевнелиев, пише днес македонският ”Утрински весник”. „П...

Тук е и паметникът на Юстиниан Първи, който няма никаква връзка с Македония, освен, че по това време Македония е част от Византия, но всъщност греша - Юстиниан е роден на територията на днешна Македония в село Таор.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com