Смут в Украйна заради закона за руския език

6366
Смут в Украйна заради закона за руския език

Сблъсъци между полиция и протестиращи срещу приетия във вторник закон за езиковата политика са избухнали пред сградата на Украинския дом в Киев преди пресконференцията на президента Виктор Янукович, предаде РИА Новости.

Полицията се опитва да отблъсне демонстрантите, които са пред входа на сградата. Протестиращи замерят служители на спецчастите „Беркут” с бутилки. Украинските спецчасти от своя страна използват сълзотворен газ.

Държавният глава Виктор Янукович отмени запланувана за днес пресконференция заради сблъсъците. В сградата „Украински дом” в столицата Киев, пред която се провеждат демонстрациите, трябваше да се проведе брифинг на президента.

Отново бой в украинския парламент

Украинският парламент прие спорния законопроект за руския език след бурно гласуване, белязано от бой, а опозицията се зарече да бойко...

Янукович събра парламентарните председатели и лидерите на фракции в опит да успокои нарастващото недоволство около приемането на закон за повишаване на статута на руския език.

„Президентът е поканил лидерите от Върховната Рада, за да обсъдят ситуацията в парламента”, съобщиха от офиса на Янукович.

Малко по-рано председателят на Върховната Рада Владимир Литвин обяви, че подава оставка, заради протестите срещу бързото приемане на закона за езика, който предоставя на руския език статут на регионален в Украйна.

След като помоли депутатите да приемат оставката му, Литвин напусна заседанието на Върховната Рада.

По-рано своята оставка обяви и заместник-председателят на парламента Николай Томенко от опозиционния „Блок на Юлия Тимошенко”.

И Украйна забранява пушенето

От 16 декември Украйна въвежда забрана за пушене на обществени места, съобщи пресслужбата на украинското правителство, предаде КРОСС. ...

Във вторник украинските депутати заобиколиха регламента и приеха скандалния езиков закон. Преди гласуването Литвин напусна пленарна зала, а процедурата бе ръководена от заместник-председателя на парламента, комуниста Адам Мартинюк.

Законопроектът за руския език в Украйна може да бъде обжалван, заяви министърът на правосъдието в страната Александър Лавринович.

Снощи на вечерно заседание Върховната Рада одобри законопроекта за езиците. Опозиционните депутати опитаха да спрат гласуването, но парламентарното мнозинство успя да проведе процедурата.

Ако законът бъде подписан от президента, руският език получава статут на регионален там, където е роден език за най-малко 10% от населението, а това са 13 от 27 административно-териториални единици на Украйна.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com