Срещата на върха за дълговата криза е помрачена от полемиката около Гърция

4183
Срещата на върха за дълговата криза е помрачена от полемиката около Гърция

Европейските държавни и правителствени ръководители се събират днес следобед в Брюксел на първата си среща на върха за годината, на която възнамеряват да започнат да обръщат страницата на дълговата криза, предаде Франс прес.

Атмосферата обаче е помрачена от полемиката в какъв мащаб трябва да бъде бюджетното настойничество, което да бъде наложено на Гърция. За пръв път от дълго време форумът не е свикан по спешност заради еврото. Гърция обаче продължава да буди сериозни безпокойства. Страната все още преговаря с банките за отписването на 100 милиарда евро дълг. Едновременно с това Германия не е склонна да приеме обещаното отпускане на Атина на най-малко 130 милиарда евро нови заеми, ако няма засилен контрол над политиката на страната.

Меркел и Саркози приспивали Станишев

Европа трябва да инвестира необходимите средства, така че до края на 2014г. да изведе поне 2 милиона млади европейци извън безработицат...

В интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" германският финансов министър Волфганг Шойбле предупреждава, че "Гърция няма да получи други пари от еврозоната, ако не приложи необходимите реформи и не намали дефицита. Освен Гърция, другата задача на срещата на върха е да се доуточни антикризисният арсенал на Европа. Европейските ръководители трябва да поставят началото и на бъдещия постоянен спасителен фонд за еврозоната - Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), който ще започне да функционира през юли.

Все още има разногласия за сумата, с която да бъде снабден този фонд. Възможно е с течение на времето Германия да се съгласи той да бъде увеличен от 500 на 750 милиарда евро в замяна на подписването на бюджетния пакт. Възможно е ръководителите на страните от еврозоната да се съберат, ако е необходимо, тази вечер, за да обсъдят ситуацията в Гърция преди срещата на върха на ЕС, посочиха европейски дипломатически източници миналата седмица.

Ако бъде взето решение за такава среща, тя ще се състои точно преди срещата на върха на 27-те от 16 до 20 часа българско време. Увеличаването на средствата в Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) "не е на дневен ред" и не би трябвало да бъде обсъждано на тристранната среща, изтъкна същият източник. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com