Сръбската жандармерия събори албанския паметник в Прешево

19965

Рано тази сутрин над 200 служители от сръбската жандармерия с помощта на багер събориха паметника за загиналите етнически албанци, поставен в центъра на град Прешево миналата година, предаде БГНЕС.

При събарянето на монумента не се стигнало до инциденти, предаде ТАНЮГ. Прешево се намира в Южна Сърбия, недалеч от границата с Косово. 90% от населението на града са етнически албанци.


Припомняме, че паметникът бе издигнат от местната община за загиналите албанци в борбата за независимост на Косово през месец ноември миналата година. Властите в Белград на няколко пъти призоваха местните власти да премахнат паметника върху който бяха изписани имената на загиналите албанци до 17 януари.

Паметникът бе натоварен на един камион. При премахването около паметника освен многобройните новинарски екипи и 200-те полицаи бе и началникът на Жандармерията, както и полицейския шеф от Прешево. Веднага след това централният площад пред Общината в Прешево бе почистен и в момента няма никакви следи от паметника.

"Сърбия демонстрира достатъчно търпение. Ние отправихме много ясно и категорично послание. Законите в страната трябва да се зачитат от всички. Никой не е по-силен от държавата". Това каза тази сутрин сръбският премиер и министър на вътрешните работи Ивица Дачич по повод премахването на паметника.

Редактор: Десислава Ушатова

Евентуални преговори ЕС - Сърбия през пролетта

На Сърбия може би ще бъде предложено да започне преговори за присъединяване към ЕС през пролетта, ако страната успее да подобри отнош...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com