Там, където Европа не е на мода

8897
Там, където Европа не е на мода

Проевропеец или евроскептик е обикновеният британец? В Хампстед, северен Лондон, например живеят едни от най-либерално настроените жители на британската столица. Но дори и сред тях ЕС по-скоро не е на мода.

Настроенията на обикновените хора във Великобритания отразява един репортаж на ФАЦ:

"Ще си говорим ли за Европа", пита един от продавачите на риба съседа си по щанд на рибния пазар в Хампстед. "Не, няма", отвръща му той. И въпреки това двамата се впускат в пространен разговор на тема Европа. Когато малко по-късно затварят щандовете си, понеже вече няма клиенти, германският репортер им задава въпроса: "Трябва ли Великобритания да напусне ЕС?" - "Не, разбира се. Как иначе бихме приели на Острова още милиони румънци и българи, ако напуснем общността", отвръща с лека ирония единият от продавачите на риба.

Как дюнерът измести вурста

Кебапчетата, пиците, дюнерите и гръцките таверни вече се търсят не по-малко от вурстовете - кухнята на гастарбайтерите се е настанила ...

Двамата са от малкото британци, които работят в квартала, смятан за един от най-либералните в отношението към чужденците. В Хампстед са намирали убежище преследвани от нацистите европейски евреи, тук са живели известни личности като Джордж Оруел, Олдъс Хъксли, Джон Голсуърти или Зигмунд Фройд. Днес в квартала живеят богати хора и чужденци, които работят в лондонското финансово сити. В отсрещните филиали на Барклийс или НатУест на гишетата обслужват хора с тъмна кожа; кралската поща до тях е превзета от индийци; малкото магазинче за осветителни тела се държи от семейна двойка от Иран, бръснарят е турчин; пекарят - франзцузин; на френски се говори и в близките "Café Rouge" и "Maison Blanc"...

Не искаме Брюксел да ни предписва!

Даян Евънс и Морийн Сингър подкрепят твърдия подход на британския премиер Дейвид Камерън към Европа. "Когато се присъединявахме към ЕС, той беше една търговска общност. Днес се е превърнал в политическа организация", казва една от двете възрастни дами. Приятелката й допълва, че е за излизането на Великобритания от ЕС.

Много британци мислят по същия начин. Притеснява ги не толкова напливът от чужда работна ръка, а това, че политическите решения вече не се вземат в Лондон. "Откъде накъде Брюксел ще ни предписва какво да има в храните ни?", възмущава се Даян Евънс. Всеки ден тя пие кафето си в "Café Rouge", където работят 33-ма души, от които само петима са британци. А когато неотдавна бил обявен конкурс за чистачка на минимално заплащане от около 6 паунда на час, се явили повече от 100 кандидати - основно от Гърция, Португалия, Испания и Италия.

(Велико)Албанската мечта

Оптимистите биха казали: ще се видим в Обединена Европа! А песимистите биха отвърнали: без граници на Балканите се живееше и в бивша Ю...

Нашенско - от Острова!

В някой от местните пъбове можете да срещнете наистина и проевропейски настроени британци. Дейвид Фрай например, който е консултант на фирми. Той смята, че сегашното либерално-консервативно британско правителство е най-слабото през последните няколко десетилетия. "Управляващите нямат никаква представа какво правят", казва Фрай. Но и той е убеден, че Лондон трябва да се опита да си върне част от преотстъпените на Брюксел компетенции. "Ние, британците, не гледаме с добро око на държавата. А сега ЕС и Брюксел са ни като втора държава", признава Фрай.

Междувременно двамата продавачи на риба подготвят щанда за следващия ден. Един от тях сочи с ръка замразената риба и казва: "Това е шаран от Франция, тук имаме костур от Гърция, а тази треска е от Исландия. Останалото е нашенско, от Острова."

Какво става в Македония?

Страхът се е настанил трайно в Македония. Авторитарните методи на управляващите хвърлят страната в дълбока политическа криза. В същото...

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com