Танцът на смъртта продължава

6612
Танцът на смъртта продължава

Целта остава Гърция най-накрая да бъде издърпана от ръба на финансовата пропаст. Но докато министрите на финансите се събираха за срещата си в понеделник вечерта, вече се водеше подготовка за още преговори по-късно тази седмица.

Това е ясна илюстрация на сложните проблеми, създадени от този пълен провал, чиято последна фаза отново тласка Атина в зоната за спасяване в последната минута.

Повече от красноречив е фактът, че до това се стигна след месеци на безкрайно забавяне на отпускането на нов транш от 31 милиарда евро, за да се избегне неконтролируемият фалит на Атина.

През последните дни обсадените гръцки депутати гласуваха зашеметяващ бюджет за следващата година и подкрепиха пакет от съкращения и данъчни увеличения в размер на 13,5 милиарда евро.

Премиерът Андонис Самарас едва успя да убеди своята ранена коалиция да подкрепи новия спасителен план, но политическите проблеми са остри – десетки хиляди хора протестираха на площад „Синтагма” през миналата седмица.

Но въпреки цялата болка на гърците, Европа все още не е готова да отпусне парите, нужни, за да се предотврати катастрофата. Самарас се нуждае спешно от тези 31 милиарда евро, а следващия петък трябва да изплати краткосрочни задължения от 5 милиарда евро. Но дори тези огромни суми няма да са достатъчни за това Гърция да се върне в правия път.

Една от основните теми за дискусии е новият доклад на „тройката” - ЕС, ЕЦБ и МВФ, който посочва, че страната ще се нуждае от още 32,6 милиарда евро, ако получи две допълнителни години да овладее бюджетния дефицит. Министрите са в добро настроение да дадат допълнително време, но не и да платят за него.

Въпреки че ситуацията става все по-неотложна, задължението страните-донори да поискат парламентарно одобрение за всяка подобна схема, може да обясни защо министрите не искат да бързат. Три години след първия гръцки взрив, публичният дефицит на страната все още е извън контрол. Донорите отдавна се умориха.

Многочасовите преговори в понеделник, които продължиха до малките часове на нощта, не се оказаха достатъчни на министрите да разрешат задачата. Започна да се говори за нова среща дори преди преговорите да са приключили. Някои говорят за среща в сряда, а други в четвъртък.

Проблемите са в изобилие. Въпреки че все още се очаква анализът на устойчивостта на гръцкия дълг на „тройката”, все повече стават въпросите за това дали МВФ ще може да продължи да дава заеми на Атина без да наруши собствените си правила.

Това накара в средите на МВФ да се заговори за второ реструктуриране на дълга, този път официалните (публичните) кредитори ще поемат товара вместо частните инвеститори, които вече го направиха през февруари. Но кредиторите в еврозоната не искат да губят от сегашното си притежание на гръцки дълг, както и не искат да дават нови заеми на Атина.

Водят се преговори за нови мерки за намаляване на товара от обслужването на гръцкия дълг – с по-дълги срокове на изплащане и почти без лихви, но само това няма да реши проблемите.

Танцът на смъртта продължава.

Айриш таймс

Докладът за Гърция е положителен

Докладът за Гърция на международните кредитори – т.нар. "тройка", е положителен, тъй като Атина "е изпълнила своите обещания", ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com