Трагедия по време на един от най-големите свещени ритуали в Индия

5534
Трагедия по време на един от най-големите свещени ритуали в Индия

Броят на жертвите при паническото бягство по време на свещения индийски ритуал "Кумбха Мела" (Kumbh Mela), който се провежда в щата Уттар Прадеш достигна 36 души, съобщават световните осведомителни агенции. По-рано властите съобщаваха за 20 починали и поне 30 ранени, отбелязва агенция "Франс прес".

Очаква се броят на жертвите да се увеличи, тъй като в болничните заведения на град Аллахабад има десетки хора, приети в критично състояние, уточнява РИА "Новости".

Според телевизионния канал IBN, инцидентът е възникнал заради непремерени полицейски действия. "Росбалт" съобщава, че снощи в района на жп. гарата в Аллахабад е имало близо 4000 души. Агенция "Франс прес" обаче твърди, че тяхното число е било повече от 200 000, тъй като самия фестивал е бил посетен от 30 милиона хора.

Всички те са били затворени в помещенията на гарата, тъй като малко преди това е имало срутване на жп. мост. Това е довело до рязко покачване на напрежението, достигнало връхната си точка след като полицията нахлува и започва да бие безразборно с палки. Множеството се разбягва панически и при суматохата стотици хора са стъпкани.

Ритуалът "Кумбха Мела" се провежда веднъж на всеки 12 години в районите на Аллахабад, Харидвар, Уджайн и Нашик. Кулминацията на празненствата е масовото ритуално измиване във водите на свещенните реки Ганг (в Харидвар), Сипра (в Уджайн), Годавари (в Нашике) и Сангама (в Праяга).

Преди няколко години в град Аллахабад пристигнаха повече от 30 милиона души, което бе отчетен като абсолютен рекорд на посещаемост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com