Турция може да се откаже от "Набуко"

9354
Турция може да се откаже от "Набуко"

Турция може да се оттегли от проекта за газопровод "Набуко", който само преди седмица беше определен като "тотален приоритет" от Росен Плевнелиев, но не Анкара ще направи първата крачка. Това заяви високопоставен служител на министерството на енергетиката, предаде БГНЕС.

"Оттеглянето (от проекта) може да застане на дневен ред, но ние няма да сме първите, които се отказват", посочи заместник-министърът на енергетиката Метин Кълчъ, цитиран от Анадолската агенция.

"Ние никога няма да сме сред страните, които предварително се оттеглят от този проект", подчерта той, но същевременно добави, че неговата страна е изнервена поради задънената улица във връзка с този проект.

Припомняме, че на 5 декември президентът Росен Плевнелиев обяви пред чуждестранните журналисти, акредитирани в страната, че газопроводът "Набуко" е "тотален приоритет" за България. Неговото изказване беше направено на фона на току-що оповестеното желание от германския енергиен гигант Ер Ве Е, че напуска проекта. Германският концерн беше единствената компания с необходимите технологии, пари и опит сред участниците в "Набуко".

Проектът за газопровод "Набуко" има над десетгодишна история, като за това време той поскъпна над три пъти от 5 милиарда на 15-16 милиарда евро. Тръбата трябваше да пренася 30 милиарда куб.м. газ от Каспийския регион за Западна Европа през територията на Турция и България.

Газопроводът, който първоначално трябваше да свърже Турция с Австрия през България, Румъния и Унгария с обща дължина 3900 км, се сблъска с многобройни проблеми, в това число липса на потенциални доставчици на газ, и това доведе до неколкократно отлагане на строителството.

В опит да съживи тъпчещия на едно място проект неговите акционери предложиха да се изгради по-къса и по-евтина тръба, наречена "Набуко-Запад", по която да се транспортира между 10 и 23 милиарда куб/м газ годишно от турско-българската граница към Австрия. "Набуко" е подкрепян от консорциум, включващ австрийската компания OMV, унгарската MOL, румънската "Трансгаз", българската "Булгаргаз" и турската "Боташ".

Редактор: Десислава Ушатова

Решението за "Набуко" се отлага за юни 2013 г.

Инвестиционното решение за проекта "Набуко Запад" се очаква през юни 2013 г. Това каза пред БНР говорителят на консорциума “Nabuc...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com