Турция оттегля подкрепата за Набуко в полза на конкурентния ТАНАП

6577
Турция оттегля подкрепата за Набуко в полза на конкурентния ТАНАП

Турция вече не подкрепя изцяло проекта Набуко за пренос на природен газ от Каспийско море към Европа. Вместо това дава предимство на собствения си Трансанадолски конкурентен газопровод  (ТАНАП), съобщи говорител на министерството на енергетиката, цитиран от ДПА.

Говорителят потвърди, че Турция остава част от консорциума от шест държави, подкрепящи Набуко, но изтъкна че сега за страната приоритет е развитието на проекта ТАНАП, който разработва съвместно с Азербейджан.

Турция още подкрепя проекта Набуко

Турция още подкрепя проекта Набуко за пренос на природен газ от Каспийско море към Европа, заяви днес министърът на енергетиката Танер ...

"ТАНАП ще бъде далеч по-евтин и лесен за реализация от Набуко," каза говорителят, като изтъкна огромната цена за проекта, включващ изграждането на тръбопровод, дълъг 4000 км, който да транспортира 31 млрд. куб. м газ годишно през Турция и Балканите до основния център за природен газ на Европа в Австрия.

 Говорителят отбеляза, че ТАНАП ще използва съществуващите транзитни линии в Турция за преноса на 16 млрд. куб. м газ от находището Шах дениз до границата на Турция с Гърция и България.

 "ТАНАП ще транспортира само газ, наличен от Азербайджан, докато Набуко трябва да намери и други източници на газ, за да бъде търговски осъществим", заяви той. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com