Турция поряза с нов визов режим близо 5 млн. души

8348
Турция поряза с нов визов режим близо 5 млн. души

Турция прие нов закон за пресичане на нелегалната имиграция, който влиза в сила на 1 февруари. Според него чуждите граждани, които имат право да пребивават безвизово в рамките на 3 месеца в Турция, трябва да останат 90 дни в собствената си страна, за да могат да влязат отново легално в южната ни съседка, предаде БНР.

Промяната ще засегне близо 5 милиона чуждестранни граждани, сред които много наши сънародници. Досега те можеха да се връщат в Турция 24 часа след изтичане на 3-месечния безвизов срок. След 1 февруари обаче те ще могат да влизат отново легално в страната чак след 3 месеца.

Промяната е една от мерките на турското правителство за преборване със сивата икономика, изтичането на средства и наплива от чужденци, установили се в Турция на работа с нерегламентиран статут. Повечето от тези хора идват от кавказките страни, Русия, Близкия изток, Северна Африка и от някои балкански страни. Те живеят и работят в Турция предимно като сезонни работници, детегледачки и болногледачки.

Новината е една от най-коментираните в турските медии, защото, според някои икономисти и наблюдатели, законовата промяна за престоя, влизането и излизането на чужденците ще нанесе сериозен удар на туризма, едно от основните пера на турската икономика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com