Турция уверила Иран, че ПРО не е насочена срещу него

3779
Турция уверила Иран, че ПРО не е насочена срещу него

Министърът на външните работи на Иран Али Акбар Салехи съобщи в телевизионно интервю, че президентът на Турция Абдулах Гюл и премиерът Реджеп Ердоган са дали гаранция, че въведената в експлоатация на 1 януари радарна станция близо до Малатия, която е част от системата ПРО на НАТО, не е насочена срещу Иран. Той потвърди и готовността на Техеран преговорите със Запада за иранската ядрена програма да продължат отново в Истанбул, предаде БНР.

Разчитаме на думите на турските лидери, а не на тези на Хилари Клинтън, каза Салехи, припомняйки изявлението на американския държавен секретар, че разположените в Турция елементи от ПРО са насочени срещу опасността от ракетен удар на Иран срещу Израел. Относно отправените критики на някои ирански представители към Анкара той подчерта, че във връзка с радара трябва да се взимат под внимание само официалните позиции на президента Махмуд Ахмадинеджад и на външния министър на Иран, тоест неговата.

Иран: Обама ни предложи преговори

Ирански законодател твърди, че Барак Обама е призовал за преки преговори в тайно писмо до върховния лидер на Ислямската република. Осв...

Салехи потвърди, че продължават консултациите с върховния представител за външната политика на ЕС Катрин Аштън за подновяване на преговорите с петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия.

"Ние открито заявихме готовност новият кръг от преговори да продължи в Истанбул", каза Салехи.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу е поел ангажимент пред Аштън страната му да стане отново домакин на международна среща за оспорваната от западните сили ядрена програма на Иран. Последните преговори в Истанбул през януари 2011 година не дадоха резултат, основно поради несъгласието на иранските представители да започнат преки двустранни преговори със САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com