Турският поход на мълчанието

8511
Турският поход на мълчанието

Убитият преди 5 години турски журналист от арменски произход Хрант Динк не е забравен. Десетки хиляди отбелязаха в Истанбул годишнината от покушението с поход на мълчанието, превърнал се в протест срещу безправието.

Не, събитията от 1915 вече не са табу в Турция. Спори се единствено по въпроса дали избиването на 1,5 милиона арменци, според арменски сведения, може да бъде квалифицирано като геноцид или не. Турски източници говорят за 200 000 убити по време на депортирането на арменците.

Саркози към Ердоган за арменския геноцид: Бъди разумен!

Френският президент Никола Саркози е изпратил писмо до турския премиер Реджеп Тайип Ердоган във връзка с проектозакон, криминализиращ о...

Турско-арменският журналист Хрант Динк беше застрелян посред бял ден на 19 януари 2007 пред редакцията на вестник "Агос" в Истанбул, където работеше. Негова е главно заслугата за детабуизирането на събитията от 1915-та. В деня на петата годишнина от убийството му в Истанбул се състоя огромен поход на мълчанието. Участниците не само почетоха паметта на Динк. Във вторник турски съд реши, че убийството не е било извършено от организирана структура и от 19 подсъдими постанови ефективна присъда единствено за Ясин Хаял. Подбудителят на престъплението получи доживотен затвор, но останалите 18 подсъдими бяха освободени от отговорност. Физическият извършител на убийството на Динк - Огюн Самаст беше осъден още през юли миналата година на 22 години и десет месеца затвор.

На фона на очевидно политически мотивираната необективна съдебна присъда от вторник походът в Истанбул беше един безмълвен протест срещу неправдата, която очевидно продължава да тежи на съвестта на значителна част от турското общество.

Всесилната държавна идеология

Хрант Динк се застъпваше последователно за диалог между турци и арменци. Същевременно той предупреждаваше чуждите страни да не подклаждат дебата за геноцида по опортюнистични съображения.

Бизнесмен ще плаща за oтричането на арменския геноцид

Богатият френски бизнесмен Рашид Неказ създаде фонд от един милион евро, от който ще бъдат изплащани глобите на онези, които евентуа...

Походът на мълчанието в Истанбул в памет на един смел журналист и срещу смехотворната присъда на съда е признак за будната гражданска съвест в Турция - страната с амбиции за членство в ЕС, в която обаче мненията, влизащи в противоречие с държавната идеология, продължават да се преследват и наказват.

От десет години Турция е управлявана от Партията на справедливостта и развитието на премиера Ердоган. За този период подкрепата за нея на избори скочи от 34 на 50 процента. Но от реформисткия ентусиазъм, насочен към сближаването на страната с ЕС, днес не е останало много. Отдавна се разсея и надеждата, че правителството на Ердоган ще предприеме смели стъпки за нормализиране на отношенията със съседна Армения.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com