ЮАР в очакване на неизбежната смърт на Мандела

14166
ЮАР в очакване на неизбежната смърт на Мандела

Южна Африка е в очакване на неизбежната смърт на бившия си президент Нелсън Мандела. 95-годишният борец срещу апартейда е в критично състояние и от тук нататък се очаква "спокоен край", предаде БГНЕС.

Всекидневникът "Daily Sun" излезе с чело "Край на борбата". В ЮАР "борба" традиционно означава борба срещу режима на сегрегацията и апартейда, на която Мандела бе най-силния защитник. Състоянието на Мандела се влоши през почивните дни и от тогава е определено като "критично". Той бе приет по спешност в болницата на 8 юни след белодробна инфекция, която го измъчва от две години и половина. Журналисти от целия свят чакат пред импровизирания мемориал на болницата "Mediclinic Heart Hospital в Претория, където бе приет Мадиба, както южноафриканците наричат Мандела. Много от хората дошли тук се снимат пред оставени постери, цветя, балони, знамен ... Сега и завинаги дай твоята благоскловия на Мадиба. Умоляваме те дай му спокойна нощ и един добър, спокоен и прекрасен край", отправя молитви отец Тхабо Макгоба, дошъл да подкрепи в този труден момент близките Мандела.

И докато страната за съжаление очаква неговия край, през последните два дни посещенията в болницата станаха многобройни. Първоначално само за семейството, след това бе разрешено на министрите, а именно на министъра на отбраната, който, също отговаря за здравето на бившите държавни глави. Възрастните на племето Тембу, към които принадлежи Мандела, също се очакват днес, за да видят "какво трябва да се направи", пише в своята си статия "The Times". "Искат да посетят Тата /баща, уважително обръщение бел.ред/, него лично и да видят какво трябва да се направи", обяснява главата на клана и уточнява, че делегацията ще обсъди "деликатните въпроси". Тембу са клон на Кхоса, населението на Капската провинция от, където е и Нелсън Мандела. Решение за това посещение бе взето след семейната сбирка вчера в селцето Куну, където Мандела разказвал, че е прекарал най-хубавите си години на детството и е изразил желанието си да бъде погребан там. Според пресата част от семейството възнамерява да бъдат препогребани в Куну останките на трите деца и внучето на бореца срещу апартейда, но според всекидневникът The Sowetan голямата дъщеря на Мандела Мандла, бясна е тръшнала вратата след вчерашната среща. Никой от семейството не пожела да коментира това. Вчера след обяд бяха доставени лопати в Куну, където градинари на хълма недалеч от резиденцията на Нелсън Мандела разчистваха мястото, което може да е гробът на Мандеа.

Нелсън Мандела излезе от затвора през 1990 г., а 1993 г. получи нобеловата награда за мир и за приноса му в преговорите с последния президент на апартейда Фредерик Клерк за установяване на мултиетническо управление в ЮАР. Мандела бе първият черен президент на ЮАР от 1994 г. до 1999 г., той съумя да управлява с консенсус и спечели сърцата и на белите. След края на Световно по футбол през юли 2010 г. Йоханесбург Мандела повече не се появи публично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com