Южна Корея заяви, че е готова за разговори със Севера

3595
Южна Корея заяви, че е готова за разговори със Севера

Южна Корея отправи положително послание към северната си съседка, близо три седмици след смъртта на севернокорейския лидер с железен юмрук Ким Чен Ир, предава Ройтерс. Сеул съобщи, че иска да поднови двустранния диалог, въпреки саркастичните коментари от страна на Севера.

„Открити сме за диалог със Северна Корея”, заяви южнокорейският външен министър на пресконференция в Сеул. „Топката сега е в тяхното полето”, добави той.

Армията на Северна Корея става все по-силна

Армията на Северна Корея става все по-силна, въпреки че икономиката на страната е на ръба на колапса. Това се посочва в доклад на базир...

Той заяви, че изглежда, че Северна Корея все още не е решила какво „положение” да заеме спрямо „външния свят”.

Светът знае малко неща за потайния Север. САЩ и Южна Корея очевидно бяха изненадани, когато държавни медии обявиха смъртта на лидера на страната Ким Чен Ир миналия месец.

Южна Корея заяви, че не вижда големи проблеми с прехода във властта в Северна Корея, предава АФП. Оценката дойде от южнокорейския външен министър и министъра по въпросите на обединението. Те заявиха, че искат по-добри връзки със съседа си, въпреки острата критика на Пхенян на „предателите” в Сеул.

Дни по-рано Северът заплаши с ответен удар срещу южнокорейското правителство.

Трима севернокорейци са убити при опит да избягат в Китай

Севернокорейски войници убиха трима граждани на страната, опитали се да избягат в Китай, съобщи Франс прес. Пхенян засилва контрола по ...

В същото време САЩ призоваха Китай да подчертае нуждата за сдържане пред севернокорейските си съюзнически лидери. Това предава АФП, позовавайки се на високопоставен американски дипломат. Изявлението е на фона на прехода във властта в Северна Корея след смъртта на севернокорейския лидер Ким Чен Ир през декември.

Кампбел, който пристигна в Южна Корея след разговори в Китай, е поискал от Пекин да се консултира отблизо с Вашингтон за развоя на събитията в Севера.

„Призоваваме Китай да изясни важността на сдържането на новото севернокорейско лидерство”, заяви помощник-държавният секретар на САЩ Кърт Кампбел пред репортери след разговори с южнокорейския външен министър и други официални представители.

САЩ също така са наблегнали, че Северна Корея трябва да извърви стъпки за подобряване на отношенията с Южна Корея.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com