US армията: Жените вече ще могат да участват в бойни действия

15164

Министърът на отбраната на САЩ Леон Панета е отменил забраната, според която жените от армията на САЩ не могат да участват в бойни действия, предаде „Гласът на Америка”.

В армията на САЩ службата на бойна позиция е важна стъпка за развитие в кариерата.

САЩ ще плащат повече за информация за международни престъпници

Президентът на САЩ Барак Обама подписа закон, с който разширява възможностите на администрацията да предлага парични награди за инф...

Според официални представители на Пентагона ще бъдат създадени бойни позиции, подходящи за жени във всички родове войски - пехота, флот, ВВС, морска пехота и брегова охрана.

Това решение може да създаде и предпоставки за откриването на хиляди нови работни места за военнослужещи, съобщава агенция "Ройтерс". 

Според някои решението да се премахнат ограниченията за жени само ще узакони вече съществуващото положение. Други пък мислят, че ще помогне за премахването на още една социално табу в американската армия.

Забраната, която е в сила от 1994 г., ще бъде окончателно премахната през 2016 г.  Досега жените многократно възразяваха срещу ограниченията. Според тях налаганите мерки са спирали кариерното им развитие.

Различните видове въоръжени сили на САЩ ще разполагат със срок до 15 май тази година, за да изложат плановете си как възнамеряват да приложат това решение. Възможни са и изключения, като окончателният доклад на военните ще бъде одобрен от Пентагона и представен пред Конгреса на САЩ.

В министерството на отбраната на САЩ допускат, че до края на 2013 г. жени ще командват някои бойни части. Сред тях ще бъдат отделение и взвод. Ръководството на елитните подразделения на специалните части обаче вероятно още известно време ще остане запазено само за мъжете.

От началото на американската военна операция срещу талибаните в Афганистан през 2001 г. и интервенцията в Ирак през 2003 г., жените в американската армия представляват 12% от 300 000-те военнослужещи, участвали в двата конфликта, чието естество не предполага ясно определена фронтова линия.

В момента в САЩ жените са 14% от активния военен персонал, който наброява 1,4 млн. души.

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com