В Беларус ограничават със закон достъпа до "екстремистки" сайтове

3247
В Беларус ограничават със закон достъпа до "екстремистки" сайтове

В Беларус днес влиза в сила закон, който ограничава достъпа до местни и чуждестранни сайтове, смятани за екстремистки, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че целта на мярката, както изглежда, е да ограничи още повече дейността на опозицията. Засега не е ясно кои сайтове ще попаднат в "черния списък". Активисти обаче очакват да бъде ограничен достъпът до правозащитния сайт "Харта-97".

Беларус прекрати излъчването на "Euronews"

Беларуската държавна телевизия е прекратила излъчването на телевизия „Евронюз", предава Ройтерс. Базираният в Минск телевизионен...

Новият закон блокира и порнографските сайтове. Той освен това забранява на беларуски фирми да рекламират стоки и услуги на сайтове, които не са регистрирани в бившата съветска република. Интернет доставчиците ще отговарят за прилагането на новия закон. Глобите за нарушителите може да достигнат 1 милион беларуски рубли (120 долара).

Беларуският президент Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г., заема все по-твърда линия срещу опозицията, която често я обвинява, че получава помощ и пари от чужбина.

Политически противници на 57-годишния авторитарен лидер използваха социални мрежи в интернет, за да координират вълната от мълчаливи протести срещу него през лятото на миналата година. Според анализатори новият закон ще засегне особено компаниите, които използват чуждестранни сайтове. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com